arrow_drop_up arrow_drop_down

Loslaten, hoe doe je dat eigenlijk!

Loslaten!!!” zeiden vrienden als ik een probleem  met hen deelde.loslaten

Een collega die roddelt?… loslaten!!

Een moeder die teveel drinkt?… loslaten!!

Ruzie met mijn geliefde?… loslaten.

Hoezo loslaten?

Ik dacht dat werd bedoeld: denk er niet meer aan. Richt je aandacht op de leuke dingen en als er weer een gedachten over iets vervelends langskomt, dan snel aan iets anders denken.

Ik probeerde echt om alles los te laten en aan andere, leuke dingen te denken. Maar het voelde niet goed. Het voelde of ik iets aan het verdringen was en dat kwam dan natuurlijk met eenzelfde snelheid weer terug. Kennelijk had ik geen aanleg voor loslaten.

Loslaten: zien dat je gedachten niet waar zijn.

In 2006 kwam ik tijdens een workshop van Diederik Wolsak in aanraking met A Course in Miracles. Alhoewel ik het een vreemd clubje mensen vond, was er iets dat mij enorm aansprak. Sterker nog: iets dat mijn hart raakte en een enorme zachtheid en liefde deed stromen.

Naar gedachten leren kijken

loslatenHet was of er een kwartje viel. Al jaren mediteerde ik en had ik geleerd om naar mijn gedachten te kijken. In deze workshop leerde ik dat je gedachten eenvoudigweg niet waar zijn. Emoties, pijn, herinneringen, oordelen, meningen… het zijn allemaal gedachten. En die gedachten vertellen ons van alles en nog wat over onszelf en over de wereld om ons heen.

Ze vertellen mij dat mijn collega niet deugt, dat mijn moeder een slechte moeder is dat mijn geliefde ongelijk heeft. Het ego ordent de wereld in goed en fout en wat goed is kan zomaar fout worden en andersom. Want dat is de essentie van gedachten.

Gedachten zijn veranderlijk

Gedachten zijn veranderlijk. Het ene moment vind ik mijn collega slecht omdat hij roddelt en zo blijkt het eigenlijk een heel aardige man die op zoek is naar waardering. Zo veroordeel ik mijn moeder en zo zie ik dat zij een gekwetste vrouw is die niet weet hoe ze voor zichzelf moet zorgen.

Op het ene moment heb ik ruzie met mijn Lief, schreeuw ik tegen hem en dan weer zie ik zijn liefde en houden we elkaar vast. Het denken dat zo veranderlijk is, kan dus niet waar zijn. Het stemmetje in mijn hoofd (the monkey mind) heeft allerlei oordelen, vooral over mij, maar het is en blijft maar een stemmetje.

loslatenGeluk of gelijk

Wanneer ik mediteer “zie” ik als het ware al die gedachten langskomen. Ik “zie” gedachten over pijn, oordelen, prietpraat, maar ik hoef er niet in mee te gaan. Dat is de keuze die ik altijd heb. Door met mijn gedachten mee te gaan, me er als het ware mee te verbinden, geloof ik mijn gedachten. Het zijn verhalen die ik mezelf vertel. Ik geloof dat mijn collega niet goed bezig is. Ik geloof dat mijn moeder een slechte moeder is. Want er is niets dat het ego liever wil dan gelijk hebben. En zo ga ik de wereld zien door de bril van het ego. En dan heb ik ineens altijd gelijk. Maar ik voel me helemaal niet fijn, niet gelukkig niet vrij.

Niet verbinden met mijn gedachten

Ik kan er ook voor kiezen om niet met mijn gedachten mee te gaan. Door ze eenvoudige weg langs te laten komen, en weer weg te laten gaan. Zonder er iets mee te hoeven, zonder ze weg te willen  hebben, zonder er iets van te vinden. Het zijn gewoon gedachten die ik waarneem. En dat is interessant. Want wie is dan degene die de gedachten waarneemt. Deze waarnemer is mijn wezenlijke ik. En die is onveranderlijk zacht, stralend, vol liefde en vredig. Als ik me niet met mijn gedachten verbindt, maar ervoor kies om naar mijn gedachten te kijken, dan kies ik voor geluk.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies