arrow_drop_up arrow_drop_down
20 maart 2016 

Mijn moeder gaat hard achteruit

mijn moeder

Mijn moeder gaat hard achteruit. “Mama, wat wil je nou?” vraag ik wanhopig aan haar.
Ze wil naar buiten, maar als we richting de deur lopen, toch weer niet. Ze wil wat drinken maar als het voor haar staat gooit ze het op de grond. Ze wil de hond aaien, maar als hij bij haar komt is ze bang. Ze huilt en is boos… woedend!

Zomer 2000

Zomer 2000 kreeg mijn moeder een zware hersenbloeding. Sindsdien kan ze niet meer praten en is ze eenzijdig verlamd. Daarbij is ze de laatste jaren dement geworden. Afgelopen Valentijnsdag brak ze haar heup en werd de dag erna geopereerd. De narcose heeft een flinke tol van haar geëist en nu is ze vaak heel erg in de war en verdrietig. Ze begrijpt vrij weinig van wat er om haar heen gebeurt.
Ze herkent me nog wel; als ik kom is ze altijd heel verbaasd alsof ze me in jaren niet heeft gezien (na de operatie was ik er iedere dag urenlang) en begint vervolgens te huilen. Het gaat steeds slechter met mijn moeder.

 

Vandaag geen grappen voor mijn moeder

Zo ook afgelopen zondag. Ik wil haar zo graag blij maken. Zo graag dat ze lacht, want dat vindt ze heerlijk; grappen maken. Maar die zondag was het geen grappen en grollen dag.

Ik realiseerde me dat “wat wil je nou” ook wel een hele rare vraag is aan een vrouw die helemaal niet kan praten en sowieso niet begrijpt wat ik zeg. Daarbij is het heel duidelijk wat ze wil: ze wil huilen, schreeuwen en boos zijn.

Volmaakte liefde

Ik neem haar mee naar buiten naar de frisse lucht en de zon. Ik schuif een plastic stoeltje naast haar rolstoel, leg de hond voor ons neer en pak haar hand. Mama huilt en schreeuwt en ik zit naast haar. Ik adem en voel haar. Ik draag haar woede en verdriet en ben helemaal aanwezig. Het voelt goed en vredig (alhoewel langslopende wandelaars verbaasd omkijken naar al het lawaai). Ze kijkt me wanhopig aan en ik kijk in haar kleine groene ogen. Eigenlijk is het zo makkelijk om alleen maar Liefde in haar te zien. Langzaam wordt ze rustiger en uiteindelijk zitten we hand in hand in het vroege zomerzonnetje. Mijn hoofd tegen haar schouder en dan streelt ze door m’n haar. Wat een geschenk om dit in de laatste fase van haar leven met elkaar te delen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies