arrow_drop_up arrow_drop_down

Moederdag zonder moeder

Moederdag.

We hebben allemaal een moeder maar ik heb toch echt jarenlang niet begrepen waarom ik nou precies deze moeder had.

Andere moeders stonden klaar met een kopje thee en een koekje als hun kind uit school kwam. Zo niet mijn moeder. Mijn moeder lag in bed.

Het heeft jaren geduurd eer ik begreep dat mijn moeder mijn grootste leermeester was.

Inzicht 1. Mijn moeder is ook maar een mens

Mijn zussen wilden geen contact meer met haar, maar ik was haar “apegatje” dus paste me aan door voor haar te zorgen. En ik was boos. En bang. Ik voelde me enorm slachtoffer van de situatie. Ik had het idee dat ik me door mijn moeder machteloos, onvrij en ongelukkig voelde.

Mijn verlangen naar rust en liefde was groot. Daarom ging ik mediteren en mijn spirituele zoektocht werd mijn anker.

Blog moederdag zonder moeder; ik en mijn zoonPas toen ik zelf moeder werd, werd ik milder. Ik ging het beter begrijpen: als jonge vrouw in de steek gelaten worden en dan in je eentje, met de zorg voor vier meiden, verder moeten. Pff… dat was – zeker in die tijd – best een uitdaging.  Ons contact verbeterde en ik was blij en ontroerd als ik zag hoe ze van mijn zoon genoot.

Inzicht 2. Mijn moeder is niet verantwoordelijk voor mijn geluk

Het mediteren wierp zijn vruchten af. Steeds meer realiseerde ik me dat mijn geluk niet afhankelijk is van omstandigheden buiten mij om. Ik leerde wat werkelijk vergeven betekent. Het voelde steeds fijner om mijn moeder te vergeven en te kiezen voor de liefde tussen ons in plaats van voor de angst. Ik leerde om steeds meer aan het verhaal van mijn “slechte jeugd” (dat was ondertussen ook wel heel lang geleden) voorbij te gaan en me te verbinden met mijn wezenlijke zelf. Wat er ook gebeurde, ik voelde me steeds meer veilig thuis bij mezelf.

In 2000 kreeg mijn moeder een herseninfarct, gevolgd door verschillende tia’s. Vanaf dat moment kon ze niet meer lopen, niet meer praten en raakte ze al snel steeds meer dement.

Inzicht 3. Zijn met wat is

Blog moederdag zonder moeder; moederNog steeds was ik het enige kind dat contact had met mijn moeder en ik bezocht haar zo vaak als ik kon. Mijn moeder was regelmatig boos en liet dat heel luidruchtig merken. In het begin probeerde ik haar stil te krijgen, al was het maar omdat ik bang was dat voorbijgangers dachten dat ik mijn moeder mishandelde. 🙂

Ik leerde om naast haar te gaan zitten, haar zachtjes vast te houden en gewoon te zijn met wat is. Te zien dat het schreeuwen kwam, maar ook weer ging. Te ervaren dat mijn angst voor haar woede kwam en ook weer ging. Allemaal dingen die ik door te mediteren had geleerd.

En soms werd ze rustiger en stiller en zuchtte ze diep. En dan zaten we samen in het zonnetje, hand in hand. Op een keer streelde ze mijn wang en voelde ik me voor het eerst sinds jaren weer kind.

Maar vaak ook werd ze helemaal niet stil. Dan bleef ze maar schreeuwen en onrustig zijn en huilen. Ik voelde dan de enorme behoefte om haar stil te krijgen, om haar vrolijk te maken. En ook hier leerde ik dat ik niets hoefde te doen.

Inzicht 4. Mediteren is gewoon omgaan met het leven

PBlog Moederdag zonder moeder; ik en mijn moederas later ontdekte ik dat het samenzijn met mijn moeder dezelfde kenmerken heeft als mediteren. Mijn moeders gedrag als symbool voor mijn denken. Soms rustig en liefdevol en vredig. Soms onstuimig en heftig. En, net als bij mediteren, is de enige weg om hiermee om te gaan, me te verbinden met mijn wezenlijke zelf. Als ik bij haar was, volgde ik mijn ademhaling. Ik ervoer steeds meer ruimte en zachtheid. Het was alsof ik door mijn lichaam heen ademde. Ik nam mijn moeder mee in die ruimte en zachtheid en dat voelde fijn. Of mijn moeder nou rustiger werd of niet, het maakte niet meer uit. Net als met het denken tijdens het mediteren. Wat een geschenk!

De laatste adem

Op 27 december overleed mijn moeder. Heel rustig blies ze haar laatste adem uit in het bijzijn van mijn zoon en mij. Het voelde warm en rustig en vredig.

Ik ben enorm dankbaar dat ik juist deze moeder heb gekregen. Ik heb zo veel van en door haar geleerd. Ik ben heel dankbaar dat ik heb leren mediteren en geleerd heb om te kiezen voor liefde: wat er ook gebeurt en waar ik ook ben.

Ik wens ieder kind toe om te leren kiezen voor liefde. Voor moederdag wil ik dan ook het geschenk dat ik heb gekregen, met jullie delen. Hou mijn mails en posts dus goed in de gaten.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies