arrow_drop_up arrow_drop_down

Ademhalen en meditatie

Ademhalen en meditatie….heb je eindelijk tijd gemaakt om te mediteren, raak je helemaal in de knoop met je ademhaling.  Hoezo rust? Je wordt er alleen maar drukker van!

Wees gerust…de ademhaling is voor iedereen, dus ook voor jou een prachtige ingang om tot meer rust in je hoofd en in je leven te komen.

Natuurlijke ademhaling

Veel mensen raken een beetje in de war als ze tijdens het mediteren op hun ademhaling gaan letten. Iets wat je eigenlijk de hele dag doet – ademen – lijkt ineens iets heel ingewikkelds te worden. Je hebt de neiging om “anders” te gaan ademen: dieper of juist oppervlakkiger, sneller of juist langzamer, in je buik of juist heel hoog.

Maar ademen hoort heel natuurlijk bij ons. Het is iets wat we de hele dag doen; zonder adem geen leven.

Ademen als bron van leven

Ademhalen en meditatie - wat is ademen?Door de geschiedenis heen is de adem altijd een bron geweest voor meditatie en reflectie. En dat is niet gek. Ademen is onlosmakelijk verbonden met leven; ademen betékent leven.

Zodra je geboren bent neem je je eerste teug adem. En met je laatste ademteug trekt het leven zich weer terug uit je lichaam.

De mens moet ademhalen om het hele lichaam van zuurstof te voorzien. In de lucht zit zuurstof. Als je inademt, komt er lucht met zuurstof in je longen. Als je uitademt, gaat lucht zonder zuurstof je lichaam weer uit.

Dit wordt gedaan door de longen die zich rond het hart bevinden. Wanneer er lucht door de longen passeert, komen de spieren rondom het hart in beweging. Daarmee is ademen verbonden met het openen van je hart.

De oude yoga meesters geloofden dat de manier waarop je ademhaalt de lengte van je leven bepaalt. Het idee was dat ieder levend wezen een beperkt aantal ademhalingen tot haar beschikking heeft en dat je dus – als je minder snel ademhaalt – langer leeft.

Ademen is meer

Maar ademhalen is meer dan alleen maar het laten passeren van lucht met zuurstof in en uit het lichaam. Behalve zuurstof levert je adem je ook energie: prana zoals het in het Sanskriet (oude heilige taal uit India) wordt genoemd. Prana betekent vitale levensenergie; de universele energie die alle materie bezielt en kracht geeft. Het is deze volmaakte, liefdevolle energie die vanuit het universum jouw lichaam in komt als je inademt. En alle energie die je niet meer nodig hebt, geef je vervolgens weer terug aan het universum.

Geademd worden

We denken dat we zelf ademen, maar eigenlijk is het een geheel autonoom proces. Je hoeft er niet bij na te denken; het gebeurt gewoon. En dat is precies wat er “misgaat” als je gaat mediteren; ineens ga je over je ademhaling nadenken.
Wat mij enorm heeft geholpen om vrijer te ademen tijdens het mediteren is het idee dat we eigenlijk geademd worden. Ik zal het even uitleggen.

shaktiStel je voor dat die universele, van nature volmaakte energie (prana), een vorm heeft. In de Indiase mythologie wordt deze vorm afgebeeld als de godin Shakti: zij die de hele wereld tot leven heeft geademd. Zij vertegenwoordigt de oerkracht: de kosmische, volmaakte energie die zich door het universum beweegt. Een scheppende kracht die alles om ons heen heeft gemanifesteerd en bezield.

Bij iedere inademing neem je, vanuit het universum, prana in je op. De prachtige stralende levensenergie voedt je hele lichaam, je cellen en alles wat je nodig hebt om optimaal te functioneren. Als je uitademt geef je alle gebruikte energie weer terug aan het universum.

Stel je nu voor dat, in plaats van dat jij de universele energie inademt, Shakti deze volmaakte energie in jou blaast. Shakti voedt jou met deze prachtige prana.

Als jij uitademt, neemt Shakti jouw prana weer in zich op en wordt het universum gevoed met jouw energie.

Zo word jij geademd door de godin Shakti. Haar enige zorg is om jou te voeden met universeel licht en liefde die zij in jou blaast en weer terug ontvangt.

Mediteren op de ademhaling

Wat veel mensen doen als ze mediteren is in gevecht gaan met hun ademhaling. Net als in gevecht gaan met je denken is dit een heilloze weg. Je denkt nou eenmaal, net zoals je nou eenmaal ademt.

Hoe zou het zijn als je het hele proces van ademhalen loslaat, als je ophoudt met je best te doen om “goed” te ademen. Als je het ademen gewoon laat gebeuren en gaat ervaren hoe het is om de adem, de prana in je lichaam te voelen.

ademen als bron van leven

Je hoeft dus helemaal niets met je adem te doen. Jij bent de ruimte waar de prana in en uit kan stromen. Misschien is dat nog wel het aller moeilijkst: niets doen. Je eraan overgeven dat de adem komt zoals hij komt en je “alleen maar” gewaar bent van het ademen.

Je ademt met vertrouwen in en je laat vervolgens, met je uitademing, alle aanwezige spanning of onvrede los.

En, als je je er comfortabel mee voelt, kijk dan of je je kunt verbinden met het beeld van geademd worden. Je hoeft je dan alleen maar open te stellen voor de liefdevolle, volmaakte energie die in jou geblazen wordt.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies