arrow_drop_up arrow_drop_down

Liggend mediteren lijkt heerlijk ontspannen. Maar is het nou wel de bedoeling?

liggend mediterenLiggend mediteren; het lijkt zo heerlijk. Jaren geleden moest ik eens een meditatieles vervangen. Toen de leerlingen binnenkwamen pakten ze allemaal een matje, een deken en een hele hoop kussens. Helemaal klaar om liggend te mediteren. Het kostte me best nog wat moeite om iedereen weer overeind te krijgen! Want mediteren en ontspannen is in mijn ogen iets heel anders…

Liggend mediteren?

Het is op mijn online ledensite denk ik wel de meest gestelde vraag; kan ik liggend mediteren. Veel mensen vinden het fijn om liggend te mediteren. Ze ervaren dan een enorme ontspanning.

heldere geest

Mediteren en ontspannen zijn echter twee verschillende dingen. Eigenlijk is mediteren een heel wakkere staat van Zijn. Tijdens het mediteren ga je steeds meer zien dat je gedachten als het ware voorbijtrekkende wolken zijn; dat jij naar je gedachten kunt kijken en dat jij dus niet je gedachten bént. Door te mediteren leer je om niet mee te gaan met je gedachten (het verhaal van het denken) maar steeds weer terug te keren naar de altijd aanwezige en onveranderlijke rust en vrede in jezelf. Terug te keren naar wie jij werkelijk bent. Daardoor ervaar je een enorme bevrijding en helderheid.  Het is dus iedere keer een keuze: ga ik mee met mijn gedachten of breng ik mijn aandacht naar de focus van de meditatie. En voor die keuze moet je aanwezig zijn. Moet je steeds weer vriendelijk en liefdevol je aandacht terugbrengen naar de meditatie. Moet je alert zijn op de trucjes van het denken om je te verleiden en in het verhaal mee te gaan. Wanneer je er voor kiest om de aandacht naar jouw wezenlijke zelf te brengen, ervaar je een rust en vrede die voorbij gaat aan ontspanning. Een rust die je herkent van vroeger toen je kind was; een lichtheid en helderheid die je totaal aanwezig maakt in het moment.

Liggend mediteren maakt dat de geest vaag en mistig wordt. Je lichaam is gewend dat wanneer je gaat liggen, je in standje “ontspanning” gaat en uiteindelijk gaat slapen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling wanneer je alert wil zijn  om alert te zijn om de aandacht steeds terug te brengen naar de onveranderlijke helderheid, rust en vrede in jezelf. Liggend mediteren is dus geen goed idee.

Gewoon moe

liggend-mediterenDe wereld om ons heen vraagt veel van ons. We hebben overvolle agenda’s en  gezin, vrienden en familie vragen veel van ons. Er is altijd wel wat te doen. Veel mensen zijn dan ook gewoon moe. Veelal voel je pas hoe moe je bent, wanneer je gaat mediteren. Je sluit je ogen en begint bijna onmiddellijk te gapen. Het is moeilijk om je aandacht erbij te houden; überhaupt om rechtop te zitten. Dus ga je er lekker bij liggen. Je bent aan het wegdoezelen; een tijdelijke ontspanning voor de stress in het dagelijks leven.

Er is dan ook helemaal niets mis met ontspannen, het is heel belangrijk en ook heel fijn om te doen :-). Neem regelmatig de tijd om lekker te ontspannen. Om de spanning uit je spieren los te maken, om je gedragen te weten door de aarde, om even helemaal niets meer te hoeven. Om heerlijk te slapen, urenlang.  Het is alleen NIET mediteren. Het ontspannende effect is van korte duur en liggend ontspannen  levert niet de voordelen op zoals de diepe innerlijke rust en helderheid die je met mediteren zult gaan ervaren.

Trucje van het ego

Maar je moe voelen wanneer je mediteert  kan ook een trucje van het ego zijn. Je gaat zitten en brengt je aandacht naar de focus van de meditatie (bijvoorbeeld de ademhaling). En dan schieten je gedachten alle kanten op, je krijgt jeuk, je hebt ineens fantastische ideeën, je voelt je ongemakkelijk, of……. je wordt moe. Het denken is gewend om de hele dag aandacht te krijgen; net als een verwend kind. Wanneer het die aandacht niet krijgt, en dat gebeurt als je mediteert, dan gaat het jouw aandacht vragen. Door van alles en nog wat te verzinnen. En je gedachten weten heel goed waar jij gevoelig voor bent. Dus wanneer je veel doet in het dagelijks leven en je regelmatig moe voelt, “weet” je ego dat je wilt gaan liggen. Het denken verleidt je als het ware met de belofte even helemaal niets meer te hoeven. Gedachten over liggen, slapen, moe-zijn zullen zich dan ook aandienen.

Het is soms best lastig om te weten of je echt moe bent of dat je denken een trucje met je uithaalt.

Maar ik kan niet (lang) zitten!

Wanneer je mensen in tijdschriften of op foto’s ziet mediteren, zitten ze altijd in zo’n mooie lotushouding: de benen in onder hun lichaam gevouwen. Voor de meeste mensen is dit helemaal niet zo’n makkelijke houding. En gelukkig, het hoeft ook helemaal niet. Je kunt gewoon op een stoel of de bank gaan zitten. Zorg er wel voor dat je rug recht is; ga dus niet tegen de rugleuning hangen. Als je niet precies weet hoe je moet gaan zitten, kijk dan even naar dit filmpje.

Sommig mensen kunnen door ziekte of lichamelijke ongemakken niet (lang) zitten. Dan is het geen enkel probleem om liggend te mediteren. Wanneer je namelijk altijd ligt, dan weet jouw lichaam dat liggen niet gelijk staat aan slapen en kun jij liggend mediteren en toch helder zijn.

Veel gelezen artikelen.

Gratis ontspanningsoefening

Wil jij naast het mediteren ook ruimte maken om heerlijk te ontspannen? Ik heb een ontspanningsoefening voor je klaar staan waardoor je lekker kunt inslapen en langer doorslaapt..

 

Gratis meditatie video's downloaden?

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies