arrow_drop_up arrow_drop_down

Mediteren kan niet mislukken.

Mediteren kan niet mislukken; dat is nou eens goed nieuws. Voor (bijna) alles in de wereld moet je goed je best doen, maar voor mediteren hoeft dat niet. Alleen ons denken vindt het heel moeilijk om te accepteren dat je het niet fout kan doen. 

Meegaan met je gedachten

mediteren-kan-niet-mislukkenWanneer je begint met mediteren merk je al heel snel op dat je aandacht met je gedachten meegaat. Je stapt als het ware in de trein van het denken. Gedachte na gedachte. Voor je het weet ben je bezig met je to-do lijstje en op onverklaarbare wijze zitten je gedachten ineens in het conflict dat je met je schoonmoeder hebt. Dat denken gaat maar door. ..

Het is heel begrijpelijk dat je dan denkt dat mediteren niet geschikt is voor jou; dat je het niet kan. En dat je dan geïrriteerd raakt en denkt: “ik doe het steeds verkeerd” of “mij lukt het echt niet”.

Het geïrriteerd zijn op onszelf kennen we maar al te goed. Het je best willen doen, het goed willen doen, geen fouten willen maken, doorzetten op je wil ook al vind je het lastig. Denken dat anderen het wel kunnen en jij niet, dat jij zelfs zoiets stoms als gewoon even niet denken, niet voor elkaar krijgt.

In plaats van je fijner te voelen door te mediteren voel je je dan juist rottiger. En dat was nou net niet de bedoeling.

De innerlijke criticus

mediteren-kan-niet-mislukkenJe “innerlijke criticus” also known as “ego” is aan het werk. Jouw ego (net als het ego van ieder ander) had namelijk het plan om jou klein en schuldig te houden. Om altijd kritiek te hebben op wat je ook doet. Om je altijd te laten voelen dat wat je ook doet het niet goed genoeg is.
En dan ga jij je ineens verbinden met je wezenlijke zelf!!!
Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dus gaat je ego steeds harder schreeuwen. Bijvoorbeeld dat je het mediteren ook niet goed doet. Eigenlijk is het niks voor jou. Het gaat je toch niet lukken hoor….

 

Het feit dat je de gedachte hebt dat je het niet kan, is dus een gedachte gevoed door het ego. Namelijk dat er vooruitgang moet zijn, dus…. ja hoor daar is ie weer…. dat je het niet goed genoeg doet.

Het magische moment

mediteren-kan-niet-mislukkenMaar mediteren kan niet mislukken. Het is namelijk helemaal niet de bedoeling om je gedachten stil te krijgen. Het is namelijk geen enkel probleem als je afgeleid bent. De uitnodiging is dan om LIEFDEVOL terug te keren naar de meditatie. Met liefde en zachtheid jezelf eraan herinneren dat jij niet je verhaal bent, maar dat je wezenlijke Zelf onveranderlijk stil en in vrede is. En dat is het magische moment.

En dat leer je met mediteren. Omdat het dan zo overduidelijk is dat je meegaat met je gedachten.  Want, wanneer je met je gedachten meegaat kan je, zodra je dit merkt, terugkeren naar de focus van de meditatie (de ademhaling, of een mantra, of tellen etc.). Iedere keer heb je de kans om liefdevol voor jezelf te zijn, in vriendelijkheid te lachen om die geest die toch weer met allerlei verhalen, overtuigingen en oordelen komt. Iedere keer weer, 1000-den keren in een minuut.

Het zachte gevoel (dat je allemaal kent voor je partner, kind, hond, goede vriend, ouder) kun je tijdens het mediteren voor jezelf tevoorschijn toveren.

mediteren-kan-niet-mislukkenIk zorg voor mijn lieve oude moeder die helemaal de weg kwijt is. Ze kan niet meer praten en is eenzijdig verlamd. Ze begrijpt niets meer. Eten is lastig, want ze wil van alles in haar mond stoppen (bord, bestek, bloemen, servetjes, de handcrème, haar gebit) maar de bedoeling is een hapje eten.

De prachtige uitnodiging voor mij zit er in om haar ieder hapje met liefde te geven. En ieder keer als ze iets anders uit haar omgeving grijpt (en daarin is ze heel inventief) dat neerleggen en haar weer uit te nodigen tot rust en eten. Iedere keer weer opnieuw en mijn liefde groeit en bloeit. Ik ruk geen lepel uit haar hand en zeg “je doet het verkeerd” “het lukt echt niet”. Ik laat me leiden door liefde. (niet altijd hoor, soms denk ik in paniek, oh hou even op met huilen en neem nou gewoon een hap).

Hoe zou het zijn als we zo liefdevol voor onszelf zouden kunnen zijn. In liefde en zachtheid blijven als we in onze gedachten verdwijnen. Als we de weg kwijt zijn, als we verstrikt zijn in angsten, eenzaamheid, verdriet…

Mediteren kan dus niet mislukken

Dat is precies zoals het werkt met mediteren. Je gaat zitten (waar dan ook), je richt je aandacht bijvoorbeeld op je ademhaling en zodra je merkt dat je gedachten met je op de loop gaan, keer je liefdevol terug naar je ademhaling. Iedere keer weer, eerdere keer weer een mogelijkheid om lief te zijn voor jezelf. Iedere keer weer een mogelijkheid om je te verbinden met wie je daadwerkelijk bent: liefdevol en volledig in vrede. Mediteren kan dus echt niet mislukken.

 

Gratis meditatievideo’s

Wil jij ook ervaren wat mediteren voor je kan betekenen? Ik heb een aantal gratis meditatievideo’s voor je klaarstaan.

 

Gratis meditatie video's downloaden?

 

Over de schrijver
Marjon van Wijk
Door

Marjon van Wijk

op 7 November 2017

Wat een herkenbaar verhaal,bedankt voor het delen! Door mijn moeder te mogen verzorgen ben ik ook zo gegroeid! Als je wilt,heb ik een gedicht voor je. Veel liefs x

Trudy
Door

Trudy

op 7 May 2019

Heel mooi gezegd, je hebt mij geleerd te mediteren. XXX Dank je wel. Trudy

Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies