arrow_drop_up arrow_drop_down

Mediteren met muziek, kan dat?

Kan je mediteren met muziek aan? Het is misschien wel de meest gestelde vraag die ik krijg.

En, alhoewel ik altijd heel easy going over alles ben…..nee, je kunt niet mediteren met muziek. Je kunt wel ontspannen met muziek. Als je het fijn vindt om naar prachtige muziek te luisteren (soms heet dit meditatiemuziek :-)), geniet er dan vooral van.  

Misverstand over mediterenmediteren met muziek

Het ‘misverstand’ dat hier onder ligt is, denk ik, dat mediteren bedoeld is om te ontspannen. En dat is niet zo; mediteren is bedoeld om te ervaren dat je niet je gedachten bent. Door te mediteren leer je om niet samen te vallen met je gedachten maar er als het ware vanaf een afstand naar te kijken. Je ziet dan je gedachten aan je voorbij gaan.

En als je niet je gedachten bent, dan ben je dus kennelijk iets anders. Dan anders kun je noemen zoals je wilt: liefde, licht, de bron, je wezenlijke Zijn, God. En al sje samenvalt met wie je in wezen bent, ben je totaal in het nu.

Muziek richt de aandacht naar buiten

Wanneer je luistert naar muziek is je aandacht (je horen)  naar buiten gericht. Je luistert naar de muziek die een emotie in jou teweeg brengt. Bijvoorbeeld word je rustig van muziek of je raakt ontroerd. Luisteren naar muziek kan bijzonder prettig en ontspannen zijn, maar je aandacht blijft naar buiten gericht.

Mediteren is aandacht naar binnen

Wanneer je mediteert breng je juist je aandacht naar binnen. Je zou bijvoorbeeld kunnen luisteren naar geluiden die zich in je lichaam afspelen; het kloppen van je hart, het stromen van je bloed, het borrelen van je buik. Soms kun je ook een soort zoem toon horen; dit is het geluid van je nadi’s, de energiekanalen die zich in je lichaam bevinden. Door met steeds meer aandacht te luisteren naar het geluid in jezelf, kun je in een prachtige stilte, volledig in het hier en nu, terecht komen.

Als je graag luistert naar mooie muziek of meditatie muziek, blijf dat dan vooral doen. Maar wanneer je wilt mediteren, de altijd aanwezige stilte en rust in jezelf wilt vinden, denk ik dat het beter is om dit zonder muziek te doen.

Over de schrijver
Rosanna Ramakers
Door

Rosanna Ramakers

op 3 August 2016

Poeh!!! Je beantwoord een vraag die ik al heel lang had. Ik luister naar klankschalen hele monotone klankschalen die me helpen mijn gedachten weg te houden. Maar dat is dus niet oke?? Geleide meditatie dan ook niet?

Inge
Door

Inge

op 25 August 2016

Hai Rosanne, Dank voor je leuke reactie Alles mag hoor, vooral als je je er prettig bij voelt. Klankschalen kunnen heel goed helpen, om je in een zachte energie te brengen en vandaar uit is het soms makkelijker om de aandacht naar binnen te brengen, Maar als je blijft luisteren naar de het geluid, is je aandacht dus nog steeds naar buiten gericht. Geleide meditaties zijn prima (ik doe er veel), maar ook slechts als hulpmiddel. Warme groet, Inge

Rosanna Ramakers
Door

Rosanna Ramakers

op 1 December 2016

Jemig wat erg, zie nu pas je antwoord. Dat is stom....sorry!!! Tegenwoordig doe ik een kwartier mantra's luisteren, dan zet ik het af en probeer dan verder in stilte....het gaar steeds beter. Sorry voor dit idioot late antwoord, had het echt nog niet gezien. Liefs

Inge
Door

Inge

op 2 December 2016

Hahah Rosanna, maakt niets uit hoor; het is ook zoveel allemaal om in de gaten te houden... Fijn dat het je helpt. Hou me op de hoogte met hoe het gaat.....

Rosanna Ramakers
Door

Rosanna Ramakers

op 30 December 2016

Hoi Inge, ik heb me vanmorgen opgegeven voor die ene euro proefmaand, maar heb nog niets binnengekregen... klopt dat???

Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies