arrow_drop_up arrow_drop_down

Mediteren met muziek, is dat een goede combinatie?

Mediteren met muziek, is dat nou een goede combinatie? vragen mensen mij vaak. Er is een enorme markt voor meditatiemuziek dus je zou denken van wel. Ik denk daar echter anders over: mediteren doe je liefst zónder muziek. Wanneer je wilt weten waarom ik daar anders over denk, lees dan verder. 

De aandacht naar binnen.

mediteren-met-muziekAls je naar muziek luistert, is een deel van je aandacht naar buiten gericht; je luistert immers naar de muziek. Het mooie van mediteren is dat je je aandacht helemaal naar binnen brengt. In plaats van de zintuigen naar buiten te richten, richten we ze juist naar binnen. Je voelt hoe je zit, je voelt je adem. In plaats van naar buiten te kijken, kijk je naar binnen; met je innerlijk oog en ervaart hoe de wereld er binnenin jou uitziet. En in plaats van de wereld om je heen te horen, luister je naar het geluid in jezelf; je hoort je bloed stromen, je hart bonzen en sommige mensen kunnen hun nadi’s, hun energiekanalen horen (een geluid alsof je radio niet goed afgesteld staat). Door je aandacht en dus al je zintuigen naar binnen te richten, kun je ervaren dat al het denken aan jou voorbij trekt, dat jij niet het denken bent en dat het denken niets over jou zegt. Wanneer je gaat mediteren met muziek is je aandacht dus afgeleid naar buiten en dat is jammer.

 

Maar het is zo lekker ontspannend.

Ja, ik luister wel naar muziek (ken je trouwens Snatam Kaur?) waar ik tot tranen toe ontroerd door ben. Of waar ik heerlijk ontspannen door raak; lekker op de bank wegsoezen.

mediteren-met-muziekMediteren is echter iets anders dan ontspannen.  Mediteren is eigenlijk een heel wakkere staat van zijn. Door te mediteren leer je steeds beter om naar je gedachten te kijken ipv je te verbinden met je gedachten. En dat betekent (uiteindelijk) dat je ziet dat al je stress door het denken komt en dus niets met jou wezenlijke zijn te maken heeft. Wat een enorme bevrijding. Wanneer je gaat mediteren met muziek is het lastiger om in die heldere staat te komen.

Natuurlijk kan je wel genieten van heerlijke ontspannende “spirituele” muziek. Lekker op de bank, helemaal genieten. Doe dat vooral, het is een goede en “voedende” manier om te ontspannen, om je fijn en warm te voelen. Maar dus naar mijn mening niet om te mediteren.

 

schermafbeelding-2017-01-08-om-12-18-41

Maar na een tijdje hoor ik de muziek helemaal niet meer.

Ja, dat kan. De muziek is dan als het ware de deur waardoor je naar binnen treedt. Ook hier zit – ik ben een beetje een zure zeurpiet vandaag- een negatief kantje aan. Je maakt jezelf afhankelijk van iets externs om je te verbinden met je wezenlijke zelf. Je leert dan niet om je op ieder moment van de dag te verbinden met je Zelf. Je kunt dan alleen maar mediteren met muziek.

 

En hoe zit het dan met Mantra’s?

mediteren-met-muziekJa, nu heb je me; mantra’s zijn een geval apart. Mantra’s zijn woorden of zinnen die zijn opgebouwd uit klanken die resoneren met chakra’s of energiekanalen in het lichaam. Het zijn dus als het ware oerklanken. In mijn meditaties gebruik ik wel universele mantra’s zoals aum en so ham. Door bijvoorbeeld aum te reciteren (onhoorbaar in je hoofd te zeggen en te herhalen) stem je dus als het ware af op deze oertrilling en kom je zo dicht mogelijk bij de uiteindelijke stilte en volmaaktheid in het universum. Dit is een proces dat zich helemaal in je hoofd en lichaam afspeelt; je richt je niet op een klank of muziek buiten jezelf. Mediteren met muziek wordt op deze manier het onhoorbaar herhalen van klanken in je hoofd. Het grappig is dat je dus ook “onhoorbaar” kunt zingen in je hoofd.

 

Leren mediteren met behulp van audio

Nou is het in het begin best moeilijk om de aandacht naar binnen te brengen en is het fijn om daarbij wat ondersteuning te krijgen. In mijn video’s en meditaties krijg je die ondersteuning. Natuurlijk betekent dat dat je tijdens het leren mediteren luistert naar mijn stem. en ja, dan is je aandacht dus gedeeltelijk naar buiten gericht. Toch is dit anders. Mijn stem is er namelijk niet voor bedoeld om jou af te leiden, maar juist om je aandacht naar binnen te brengen. Wanneer ik de meditaties inspreek, ben ik zelf ook in die stille energie. Door naar mijn meditaties te luisteren, nodig ik je als het ware uit om ook in die stille energie te komen. Deze stille energie is onze wezenlijke staat van zijn en is onpersoonlijk. Dit is de universele energie die onveranderlijk stil, vredig en vol liefde is….

Veel gelezen artikelen.

Gratis meditatievideo’s

Wil jij ook ervaren wat mediteren voor je kan betekenen? Ik heb een aantal gratis meditatievideo’s voor je klaarstaan.

 

Gratis meditatie video's downloaden?

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies