arrow_drop_up arrow_drop_down

Mediteren is helemaal niet ingewikkeld

Er zijn veel misverstanden over mediteren in omloop. Zo hoor ik vaak leerlingen zeggen dat mediteren niets is voor hen, dat ze niet zweverig genoeg zijn, dat hun gedachten te onrustig zijn en dat ze het niet kunnen. Het leuke van mediteren is dat het niet kan mislukken. Mediteren betekent eenvoudig de aandacht te verleggen van alles wat er gebeurt buiten jezelf naar wat er gebeurt binnen jezelf.

Niet ingewikkeld maar zelfs simpel

In het begin wordt je dan inderdaad geconfronteerd met een kakafonie aan gedachten. Het kwebbelt maar door. Maar wanneer je kunt accepteren dat je gedachten gewoon druk zijn en je je aandacht verlegt naar bijvoorbeeld je ademhaling, merk je dat je vanzelf rustiger wordt.
Ik heb ondervonden dat er veel leraren zijn die complexe verhalen over meditatie en innerlijke groei ophangen, maar dat het eigenlijk veel simpeler kan. De uitdaging ligt in het leven, niet in het feit of je een altaartje hebt of vegetarisch bent. Mediteren wordt gemystificeerd en ingewikkeld gemaakt. Dat vind ik jammer, want dat maakt het zweverig en ontoegankelijk. “Complex is interesting but simple is do-able”. Daar geloof ik heel erg in.

Kunnen of niet kunnen?

Anders gaat je ego ermee op de loop, dan wordt het een kwestie van kunnen of niet-kunnen. Iedereen kan mediteren, kinderen weten bijvoorbeeld heel goed waar ze hun innerlijke rust vandaan halen, ze kunnen langere tijd voor zich uitstaren zonder dat ze ergens mee bezig zijn. Mensen in Afrika die op het land werken, hoeven ook echt niet te leren mediteren.

Mediteren: jezelf opnieuw leren kennen

Mediteren gaat over het opnieuw leren kennen en herkennen van het volmaakte in jezelf. Iedereen kent van die momenten dat alles goed is, dat alles klopt. Momenten dat je samen bent met een geliefde, met je hond of dat je opgaat in de natuur om je heen. Dat is het moment dat je verbonden bent met zowel het licht in jezelf als met het universele licht om je heen.

Als je kunt ademen, kun je mediteren

Ik geloof dat wij een manifestatie zijn van de volmaakte universele energie om ons heen. Wij zijn hier uit gemaakt. Mediteren maakt het mogelijk je weer te verbinden met waar je vandaan komt. Het is een ontdekkingsreis naar wie jij diep van binnen daadwerkelijk bent: volmaakt en stralend. En dat is helemaal niet ingewikkeld: als je kunt ademen, kun je mediteren.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies