arrow_drop_up arrow_drop_down

Monkey Mind: wat is dat?

Monkey Mind: volgens de boeddhisten kun je onze geest vergelijken met een hysterisch drukke aap. Deze aap  vertelt ons van alles en nog wat, heeft overal oordelen over en commentaar op en vraagt enorm veel aandacht.

Deze analogie is natuurlijk grappig bedoeld maar je begrijpt wel meteen wat er bedoeld wordt. Bedenk maar eens dat ieder mens ongeveer 80.000-100.000 gedachten per dag heeft, waarvan de meeste zich eindeloos herhalen; variaties op eenzelfde thema. Wanneer je je dan voorstelt dat iedere gedachte een tak is en dat jij (jouw bewuste aandacht) van de ene tak naar de andere slingert… van gedachte tak naar gedachte tak, dan is de analogie met de aap heel treffend.

Chaos in je hoofd

chaos in je hoofdMaar zo grappig is het niet, die aap in je hoofd. Onze gedachten gaan vaak over angsten en spanningen in het dagelijks leven: gaat het wel goed met mijn kind, wat gebeurt er als ik mijn baan verlies, hoe kan ik omgaan met die vervelende collega, ik mis mijn geliefde… Gedachten die vast niet allemaal reeel zijn maar die wel constant onze aandacht vragen. Geen wonder dat je je gespannen voelt, doodmoe en onzeker; het is een chaos in je hoofd.

Monkey mind, hoe werkt het.

Anders dan andere (zoog)dieren is de mens in staat om te denken. Iedere (externe) stimulans lijkt een reden om weer aan het denken te slaan. Wanneer we onze aandacht aan te veel dingen tegelijkertijd geven, wanneer we ons steeds focussen op wat we nog moeten doen of wat we gedaan hebben, in plaats van wat we op dat moment aan het doen zijn, dan stimuleren we de aap. Met het geklets van die aap in ons hoofd, is het bijna onmogelijk om in het hier en nu te zijn.

In het prachtige boek “a cours in Miracles” wordt het mooi beschreven:

“I see only the past”.

“My mind is preoccupied with past thoughts”.

“I see nothing as it is now”.

 

last van gedachten

De kleefkracht van het denken.

Het is op zich geen enkel probleem dat we denken. Maar we zijn gewend geraakt om telkens in te gaan op wat de apen roepen en nemen het inhoudelijk serieus. Met andere woorden; we geloven onze gedachten.  We gaan mee in het verhaal van de aap. We zijn letterlijk verslaaft aan onze gedachten. Ons denken heeft een enorme kleefkracht, ze kleven aan ons en verleiden ons iedere keer weer om onze aandacht met de aap te verbinden in plaats van met ons Zelf.

Hoe krijg ik de Monkey Mind stil.

Dat is wat we het liefst zouden willen. Een soort knop waarmee we die idiote aap, ofwel onze gedachten of ego, stil kunnen krijgen. Helaas zo’n knop bestaat niet.

Ken je de uitdrukking “wat je aandacht geeft groeit”? zo werkt het ook met je denken. Hoe meer je wilt dat je denken stopt, hoe meer je tegen je denken gaat vechten, hoe groter het wordt. Een gevecht met de aap in je hoofd ga je dan ook nooit winnen. De aap wordt steeds brutaler en gaat steeds harder schreeuwen en meer chaos veroorzaken.

Gelukkig is het helemaal niet de bedoeling om het denken te stoppen. Het denken is er immers voor bedoeld om te denken, net als het bloed er voor bedoeld is te stromen en je hart is er voor bedoeld om te tikken. Die aap in je hoofd is er en mag er gewoon blijven.

Mediteren helpt om de monkey mind tot rust te brengen.

omgaan met denkenWanneer je mediteert doe je niets meer (en niets minder) dan je aandacht niet mee te laten gaan met wat de aap allemaal roept, maar er voor te kiezen om je aandacht op bijvoorbeeld je adem te richten. En deze keuze maak je ieder moment weer. Je merkt op dat je luistert naar de aap en kiest er voor om niet mee te gaan met het denken maar je aandacht te richten op bijvoorbeeld je ademhaling.

De uitnodiging is dan ook niet om die aap stil te krijgen, maar om te oefenen met je aandacht te verleggen naar je ademhaling (naar je Zelf). En dat iedere keer weer, zonder oordeel, zonder geïrriteerd te worden, met eindeloos geduld en liefde. Je merkt op dat je luistert naar de aap, dat je meegaat in het verhaal van het denken, en je kiest er voor om je aandacht te verleggen naar je ademhaling.

Veel gelezen artikelen.

Gratis meditatie

Wil jij ook meer rust in je hoofd ? Ik heb een makkelijk toegankelijke meditatie voor je klaar staan waarmee je leert omgaan met de aap in je hoofd.

 

Gratis meditatie video's downloaden?

 

Over de schrijver
Machtilde
Door

Machtilde

op 25 March 2018

Wat een mooi en verhelderend stuk. Jij bent niet de aap, (net zo min ben jij je bloedsomloop of je spijsvertering )maar het is wel een belangrijk deel van je. Het mag er zijn maar is ‘ in dienst ‘ van het lichaam ( geest en ziel) niet de baas. Zo fijn als je deze waarheid eigen kan maken .

Inge
Door

Inge

op 26 March 2018

Dank je wel, Machtilde.. Leuk dat je reageert. En ja, zo is het precies.

Meditation Guide – 100%YOGA
Door

Meditation Guide – 100%YOGA

op 8 August 2020

[…] Wanneer het hoofd overstroomt met gedachten is het lastig om te focussen en dat noemen we een Monkey Brain. Breng het hoofd tot rust met deze korte […]

Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies