arrow_drop_up arrow_drop_down

Verstilling door heel intens te luisteren

De afgelopen dagen waren Lief en ik naar Oerol op Terschelling. We hebben prachtige voorstellingen gezien, dubbel gevouwen geslapen in een mini tentje, regenbuien in kroegjes over laten waaien, in de bleke zon aan het strand gelegen en eindeloos gefietst. Heerlijk!!

We zagen onder andere de installatie Lachrymae van Artmusic. En tijdens het ‘beleven’ van deze installatie had ik een bijzondere ervaring.

Met aandacht luisteren

De installatie was in het bos, vlakbij onze camping. Einde van de middag gingen we er op de fiets in de regen naar toe. We werden opgevangen en ‘ingepraat’ door een vriendelijke Engelstalige dame. De bedoeling was dat we, als Hans en Grietje, de oranje stenen zouden volgen door het bos. Onderweg moesten we met aandacht luisteren. Uiteindelijk zouden we bij een kunstwerk uitkomen.

In stilte kun je beter horen

Dus wij op pad en aandachtig geluisterd. Eerst hoorden we helemaal niets bijzonders: mensen die praatten, vogeltjes die floten. Maar naarmate we langer liepen en het mensengepraat verstomde, hoorden we meer. Het gefluit van de vogels leek harder; we hoorden de regen op de bladeren, onze eigen ademhaling, onze voetstappen op het zachte mos. En toen ineens….. een hoge vrouwenstem? Of was het een viool. Of toch niets?

Loepzuivere klank

We gingen langzamer lopen met onze oren op steeltjes. Ja hoor, daar was het weer: een klaaglijke, loepzuivere klank. En nog één en toen verschillende zachte, schreiende klanken door elkaar heen. En dan weer, vrij lang, stilte waardoor we nog intenser gingen luisteren.

De wereld leek alleen uit stilte te bestaan en wij vielen samen met deze stilte en soms de prachtige hoge klank. Ik wilde iets zeggen, maar mijn stem klonk raar, alsof hij van buiten kwam.

verstillingUiteindelijk kwamen we bij een prachtig kunstwerk. Amberkleurige tranen die in een boom hingen; tranen van de drie zusters die de dood van hun broer betreurden.

Mediteren op geluid

Mediteren op geluid is een manier die sommige mensen vrij snel bij de stilte en het zachte gevoel diep in hen brengt. Door te luisteren naar de geluiden om je heen, de geluiden achter de geluiden en nog verder, kom je als het ware bij het geluid diep in je.

Het geluid van je wezenlijke zelf kan een zacht brommen zijn maar het kan ook totaal stil zijn. Door je totaal op dit geluid (of geen geluid) de concentreren kan je een prachtige ruimte en zachtheid in jezelf ontdekken.

Geinteresseerd in een meditatie op geluid?

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies