Wij gebruiken cookies
Leer mediteren met deze gratis video's!
Direct downloaden

Page content

article content

Waarom mediteren mij niet lukte

……en het jou wel gaat lukken.

Ik ben begonnen met mediteren toen ik het idee had dat mijn gedachten me echt helemaal gek maakten. Ik kon niet meer ophouden met piekeren en werd steeds meer gespannen. Wat mij vooral stoorde is dat ik het idee had dat ik niet echt meer kon genieten.

Ik heb verschillende stijlen, leraren, methoden en stromingen geprobeerd. En eigenlijk gebeurde er iets raars; alle beloofde voordelen zoals eindelijk rust in mijn hoofd, gebeurden niet.

Waar liep ik tegen aan:

Als ik ging zitten lukte het me niet mijn gedachten stil te krijgen. Ik ging eigenlijk juist steeds meer denken. De meeste leraren die ik had, gaven aan dat ik 2 x per dag een half uur moest gaan zitten. Ik vroeg me af: ‘waar halen mensen de tijd vandaan? Hebben zij geen werk, geen kinderen?” Vervelend was dat ik me hier steeds schuldiger over voelden: “alweer niet gemediteerd vandaag”.

Wat mij ook opviel was dat de mensen die ik kende, die regelmatig mediteerde, waren of heel zweverig (moeilijk een ‘gewoon’ gesprek mee te voeren) of nog steeds heel gespannen in de gewone wereld. Bijvoorbeeld heb ik nog nooit mensen zoveel horen roddelen als tijdens een groot meditatie retreat in de VS.

Ineens bleek mediteren ook iets waar je goed in kon zijn. Huh??

waarom mediteren mij niet lukteMediteren leek iets voor een speciaal soort mensen: mensen die geen vlees aten, geen alcohol drinken en geen seks hebben. Maar hoe zit het dan met al die seksschandalen rondom bekende guru’s? Het had allemaal een beetje de sfeer van saai, geitenwollen sokken en bijzonder zijn.

Ik ben niet heilig, sterker nog, ik ben een gewone vrouw en maak van alles en nog wat mee: zieke moeder, opvoeden van kinderen, scheiding, werk stress, nek hernia, overgang etc. You name it en ik ken het.

Maar ik voelde wel een enorm verlangen naar stilte, vrede en innerlijke rust. Pas na jaren ploeteren en proberen en vooral loslaten, heb ik een vorm van mediteren gevonden die bij me past.

Mijn grootste inzicht.

Mijn grootste inzicht is dat mediteren geen doel op zich is. Zolang je vanuit je ego met mediteren bezig bent (kijk mij eens goed en spiritueel bezig zijn), mis je de plank.

Ik denk dat iedereen wel momenten kent in het leven waarin alles klopt, alles precies goed is zoals het is en je het gevoel hebt dat de tijd even stil staat. Bijvoorbeeld als je naar je kind kijkt en ziet hoe blij het is. Of wanneer je met je hond in de bossen wandelt en het licht op een prachtige manier door de bomen schijnt en je daadwerkelijk zonnestralen ziet. Of je hoort prachtige muziek en bent diep van binnen ontroert. Is je wel eens opgevallen dat er op zo’n moment geen of nauwelijks gedachten zijn? Je valt samen met de prachtige stilte en rust in plaats met van je gedachten.

Wat is mediteren dan?

Mediteren is een manier om je aandacht te verleggen van je gedachten naar de ervaring van innerlijke stilte en rust. Wat mediteren je leert is dat jij niet je gedachten bent, maar dat je naar je gedachten kunt kijken. jij kunt samenvallen met deze prachtige stilte en rust die in ieder van ons aanwezig is. Er is immers altijd “iets” dat naar je gedachten kan kijken. Dus jij bent je gedachten niet. Je oefent dus door te mediteren met het kijken naar je gedachten, alsof je langs een rivier zit en kijkt naar de bewegingen van het water.

Verbinden met de rust in je zelf

Soms is de rivier rustig (zijn je gedachten rustig, dit willen we allemaal heel erg graag) en soms is de rivier kolkend en heftig (dit willen we juist niet). Door naar je gedachten te kijken, ervaar je dat het niet uitmaakt of je gedachten onrustig zijn of rustig. Dat in jou wat “gewaar” is van jouw gedachten is immers altijd hetzelfde: rustig, vredig, licht en ruimtelijk. En uiteindelijk wordt het steeds bekender om je te verbinden met de rust (je ware zelf) in plaats van met je gedachten (je ego).
waarom mediteren mij niet lukte

Stel je voor dat je dit moment van stilte vast zou kunnen houden, zou kunnen oproepen wanneer je je niet fijn voelt. Stel je voor er gebeurt iets waardoor je van streek raakt, geïrriteerd, boos en je in plaats van mee gaan in de emotie, je er naar kunt kijken? Je bevindt je dat als het ware in het oog van de storm: hoe groot de stress om je heen ook lijkt, jij weet dat je niet je gedachten, je gevoelens en je emoties bent.

Wil je meer weten over mijn manier van mediteren? Ga dan naar dichtbijmediteren.nl en download mijn gratis video’s

 

 

Comment Section

0 reacties op “Waarom mediteren mij niet lukte

Plaats een reactie


*