arrow_drop_up arrow_drop_down

Wat is een mantra?

Een mantra is een instrument van de geest dat een diepgaande werking heeft op de emotionele staat van zijn van een persoon’. Een mantra kan een religieus of heilig gebed zijn, maar het kan ook een woord zijn dat fungeert als focus voor je meditatie. Mantra’s zijn niet specifiek voor een denkbeeld of religie. Elke uiting of gedachte die sterk genoeg is om de innerlijke toestand van de ziel van een persoon of van de wereld te beïnvloeden, kan een mantra worden genoemd. Voorbeelden zijn: aum (om), so ham, om namah shivaya,

mantra hulpmiddelMantra is een Sanskriet woord dat is opgebouwd uit de stam man= denken/geest en tra = instrument/hulpmiddel. Een letterlijke betekenis zou dus zijn: een hulpmiddel van het denken.

Mantra’s zijn dus een klank, een uiting of een lettergreep die worden gezongen of gereciteerd.

De diepere betekenis van mantra

Je kunt een mantra  gebruiken als “anker” voor je meditatie. In plaats van  mee te gaan met je gedachten, focus je je op de mantra. Maar er schuilt een veel diepere betekenis achter het gebruik van een mantra. Het is niet “zomaar” een woord.

Vandaag de dag zien wetenschappers het universum als een naklank of echo van energie; van verschillende trillingsfrequenties. Iedere trilling kent een bijbehoren geluid. Dat zou dus betekenen dat het hele bestaan, een soort van geluid is, een complexe samensmelting van geluiden. Dat zou betekenen dat het hele universum een samensmelting van mantra’s is.

mantra klanken trillingen

Uit deze complexiteit van geluiden is een aantal klanken geïdentificeerd die je als een soort van sleutels kan zien.  Door de klanken op een bepaalde manier te gebruiken zijn het sleutels die een andere ervaringswereld in jou toegankelijk maakt.

Mantra’s kunnen er dan ook door middel van hun klanken en trillingen voor zorgen dat je meer stilte en vrijheid krijgt in de geest.

Hoe werkt het dan?

Je kunt een mantra gebruiken tijdens je meditatie. In plaats van mee te gaan met de verhalen van de aap in je hoofd (het denken), concentreer je je op een mantra. Dat doe je door onhoorbaar, dus in je hoofd, de mantra te herhalen. Dat kan je snel achter elkaar doen, maar je kunt ook de ademhaling gebruiken om “het ritme” te bepalen. Dus: je adement in en zegt in je hoofd de mantra en je adement uit en zegt in je hoofd de mantra.

Een voorbeeld

Bijvoorbeeld kunt je je concentreren op de mantra So Ham. De betekenis van deze mantra is:  DAT ben ik, waarbij DAT refereert aan het pure bewustzijn; de volmaakte universele energie waaruit wij zijn opgebouwd.

So Ham Mantra

  1. ga ergens zitten waar je niet gestoord wordt. Je kunt gewoon op een stoel of de bank gaan zitten of op de grond met je benen gekruist. Zorg er wel voor dat je wervelkolom rechtop is, dus niet hangen.
  2. sluit je ogen en breng je aandacht naar je ademhaling. Voel hoe je inademt en voel hoe je uitademt.
  3. Bij de volgende inademing zeg je onhoorbaar in je hoofd “So” en bij de uitademing “Ham”
  4. Wanneer je aandacht meegaat met het denken (en dat gebeurt om de haverklap) breng je heel vriendelijk, zonder oordeel, je aandacht terug naar de mantra.

Stel van te voren vast hoeveel minuten je deze meditatie wil doen en zet bijvoorbeeld je wekker of gebruik de prachtige app zazen.

Blijf rustig ademen en blijf de mantra herhalen. Als de tijd voorbij is, blijf dan nog even zitten met je ogen gesloten en voel de rust en stilte in jezelf. Deze rust en stilte kun je de hele dg bij je dragen.

Effecten van een mantra

De energetische trilling of boodschap van de mantra So Ham, heeft een effect op jouw wezen. Immers, door So Ham te reciteren (herhalen) herinner je jezelf er aan dat jouw wezenlijke ik volmaakt is, onveranderlijk in rust en vrede.

Mantra’s kunnen er doormiddel van klanken en trillingen voor zorgen dat je meer stilte en vrijheid krijgt in de geest.

Mijn persoonlijke ervaring

Ik vind So Ham een fijne mantra die ik regelmatig gebruik in mijn meditaties. In eerste instantie is het gewoon een beetje het herhalen van een woord. Je zegt in je hoofd So bij de inademing en Ham bij de uitademing. Handig als afleider voor het meegaan met je gedachten. Appeltje eitje.

mediteren met mantra

Maar naarmate ik langer met een mantra mediteer gebeurt er iets. De mantra “brokkelt” een beetje uit elkaar. Het is niet meer een woord maar een energie. Mijn aandacht, mijn wezen verbindt zich met deze energie, het is alsof ik totaal opga in het woord. Maar het woord is het woord niet meer. Het is of ik oplos in het woord. Alsof er geen woord meer is en geen Inge meer is, maar beide een eenheid zijn.

Het is een heerlijk bevrijdend gevoel…

Veel gelezen artikelen.

Gratis meditatie

Wil jij ook ervaren hoe het is om met een mantra te mediteren? Download dan deze gratis meditatie.

 

Gratis meditatie video's downloaden?

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies