arrow_drop_up arrow_drop_down
20 februari 2018 

Wat is meditatie?

Wat is meditatie nu eigenlijk? Denk jij altijd meteen aan zweverige types, vind je mediteren eigenlijk een beetje raar? Typisch iets voor ons nuchtere Nederlanders! Maar onder het mom “wat de boer niet kent…” ga ik je in deze blog uitgebreid kennis laten maken met meditatie.

Want zodra jij weet wat meditatie nu echt inhoudt, kan ook jij beginnen met iets wat ongetwijfeld een zeer positieve wending aan je leven gaat geven!

Inhoudsopgave

 1. Wat is meditatie
 2. Voordelen van meditatie
 3. Is meditatie zweverig?
 4. De oorsprong van meditatie
 5. Moderne meditatie
 6. Effect van meditatie
 7. Meditatie, wetenschappelijk bewezen
 8. Je hersenen in topvorm
 9. Minder vatbaar voor ziekten
 10. Minder pijn door meditatie
 11. Je wordt een vrolijker mens
 12. Je krijgt meer compassie voor de mensen om je heen
 13. Minder slaap nodig
 14. Waarbij kan meditatie helpen?
 15. Altijd en overal mediteren
 16. Hoe kan je leren mediteren?
 17. Vormen van meditatie
 18. Meditatie als deel van je dagelijks leven, 5 tips
 19. Waarom zou jij gaan mediteren?

Wat is meditatie?

De Dikke van Dale zegt: overpeinzing, bespiegeling. Wikipedia zegt: Meditatie verwijst naar een wijd spectrum van geestelijke oefeningen. Het woord komt van het Latijnse woord meditatio, dat op zijn beurt afgeleid is van het werkwoord “meditari” dat nadenken, overdenken betekent.

Meditatie is een woord dat nogal gemakkelijk en vaak niet correct wordt gebruikt in de moderne wereld. Sommige mensen gebruiken het woord meditatie wanneer ze refereren aan denken of contempleren. Anderen gebruiken het woord wanneer ze het hebben over dagdromen of fantaseren. Maar mediteren (dhyana) heeft met beiden niets van doen.

Meditatie is een staat van bewustzijn die totaal verschilt van onze normale wakende staat van zijn. Het is een toestand waarin het denken geen rol meer speelt waardoor je volledig wakker, helder en alert bent. Je valt samen met wie je werkelijk bent, volmaakt stil, vredig en in liefde. Een toestand die buiten de zintuigen valt en dus moeilijk te beschrijven, maar eenvoudig te bereiken is.

Wat is mediteren voor mij?

Voor mij is mediteren inzien dat je gedachten niet de waarheid vertellen over wie jij bent. Als je mediteert, dan kijk je als het ware naar je gedachten. Want er is iets dat weet dat je denkt en dat iets, die waarnemer, is jouw wezenlijke zelf; dat wat jij werkelijk, diep van binnen bent.
Je gedachten komen en gaan, zijn veranderlijk, dan weer vrolijk, dan weer piekeren, dan weer zorgelijk, dan weer gezellig. Jouw wezenlijke ik is onveranderlijk in rust.

Door te mediteren leer je om je denken (de eeuwig oordelende aap in je hoofd) niet zo serieus te nemen. Je leert om niet mee te gaan in de drama verhalen van die aap maar je in plaats daarvan te verbinden met de liefde en zachtheid die altijd, onveranderlijk, in jou aanwezig is. Voor mij is mediteren kiezen voor liefde in plaats van kiezen voor angst.

Meditatie

Voordelen van meditatie

Enkele van de voordelen van meditatie die wetenschappers ontdekt hebben zijn:

 • Betere emotionele controle
 • Meer compassie, voor jezelf en anderen
 • Betere focus
 • Betere concentratie
 • Betere verbinding tussen beide hersenhelften
 • Sterker immuunsysteem
 • Minder angst
 • Lagere bloeddruk
 • Minder eenzaam
 • Beter slapen

Vooral die betere verbinding tussen beide hersenhelften is interessant. Een hersenscan wees uit dat de verbinding tussen de beide hersenhelften veel hoger was dan gemiddeld, bij mensen die regelmatig mediteren. Hoe beter deze verbinding, hoe gelukkiger mensen zijn.

“Gelukkig zijn is je geboorterecht!”

Wat is Meditatie

Is meditatie zweverig?

Of meditatie zweverig is? Nee, zo bevestigen de wetenschappers. Meditatie toepassen in je dagelijks leven heeft bewezen voordelen, zo heeft de wetenschap ontdekt.
Je gaat toch ook naar de sportschool om je lichaam in vorm te houden? Zie meditatie als het trainen van je hoofd, het omgaan met je gedachten. Dat klinkt al een stuk minder zweverig toch?

Mediteren is niet iets bijzonders, het hoort bij ons. Ieder kind doet het al van nature. Soms zitten ze opeens even voor zich uit te staren… Hoe natuurlijk meditatie ook is, toch werd het geclaimd als iets bijzonders, het werd gemystificeerd en voorbehouden aan bepaalde kaste.

Jarenlang was meditatie alleen weggelegd voor ‘bijzondere mensen’. Gelukkig is daar verandering in gekomen. Tegenwoordig wordt meditatie weer steeds meer een onderdeel van ons dagelijks leven, zoals het hoort.
Mediteren is ons niet vreemd (ik weet niet helemaal waar dit moet. Paragraaf onder het bovenstaande? Of misschien bij is mediteren zweverig.

Alhoewel je misschien denkt dat je niet kan mediteren, of dat je niets hebt met mediteren, is het ons niet vreemd. Iedereen kent momenten (misschien wel van heel lang geleden) dat je ineens het gevoel had dat alles klopte, dat alle geuren, kleuren, gevoelens samenvielen. Een moment waarop je volledig in het hier en nu bent; een wondermoment noem ik het wel. Dit soort ervaringen gebeuren bijvoorbeeld als je in de natuur bent of met kleine kinderen of lekker ontspannen in de tuin zit, de was drogend aan de lijn.

Dat er niets vreemds is aan mediteren, laat ik je in onderstaande video zien.

De oorsprong van meditatie

Meditatie is al heel lang een deel van het menselijk leven. Al meer dan 5000 jaar zijn mensen ermee bezig. Meditatie is vooral bekend vanuit het Hindoeïsme en Boeddhisme: zij zijn de grondleggers van de meeste bekende meditatietechnieken.
De eerste documentatie over meditatie werd gevonden in India. Het gaat om de Vedische religie, de oudste godsdienst in India. Deze beschaving hield zich bezig met een oude wetenschap genaamd ‘Veda’. Deze wetenschap richt zich op de kennis over de ontwikkeling van het menselijk bewustzijn.

In beginsel werd mediteren als iets heel bijzonders geclaimd. Alleen bepaalde mensen mochten mediteren en er waren veel regels en voorschriften aan verbonden.

Meditatie in het Hindoeïsme

In de Vedische beschaving bestonden mensen die een hogere ontwikkeling qua bewustzijn hadden bereikt. In volledige harmonie met hun omgeving en vrij van spanning in lijf en onrust in het hoofd.
Vanuit deze groep mensen is een meditatievorm ontstaan die mensen helpt dit stille en vredige bewustzijn te ervaren. Van generatie op generatie is deze meditatievorm doorgegeven.
De Vedische religie is door de jaren heen veranderd in het hedendaagse Hindoeïsme.

Binnen deze filosofie zijn zes zogenaamde ‘scholen’ ontstaan. Een van deze scholen is Yoga. Deze school richt zich op meditatie. Dit is niet de yoga zoals wij die nu kennen. De fysieke yoga oefeningen waren alleen bedoeld om het lichaam soepel genoeg te maken om in de volledige lotus te kunnen zitten. De lotus is een, vrij ingewikkelde, meditatiehouding die je vaak op geschriften ziet. (foto toevoegen)
Het Hindoeïsme kent verschillende meditatietechnieken maar ze hebben allemaal hetzelfde doel, het bereiken van een rustige en vredige gemoedstoestand.

Meditatie in het Boeddhisme

Ook binnen het Boeddhisme neemt meditatie een belangrijke plaats in. Het doel is om de geest helder, rustig en open te houden. Door Boeddha is meditatie het middelpunt geworden van het Boeddhisme. “De verwende prins, die uit zijn paleis vluchtte, vond na 49 dagen mediteren onder een vijgenboom verlichting. Hij kreeg grote inzichten in hoe het lijden van de mens kon worden weggenomen.” aldus het levensverhaal van Boeddha.

De meditatietechnieken waar zij zich op richten kennen vier belangrijke gebieden; inzicht, concentratie, rust en mindfulness. Mindfulness is tegenwoordig, ook in het Westen, een veelgehoorde term. Veel mensen passen deze techniek toe om hun geestelijke en lichamelijke gezondheid te verbeteren of om geestelijke doelen te bereiken.

boeddhistische meditatie

Voorschriften voor meditatie

Dat was in het verleden wel anders. Toen was meditatie exclusief voorbehouden aan monniken. Mensen die ervoor gekozen hadden alles op te geven en hun leven te wijden aan één doel, verlichting vinden. De boeddhistische monniken kregen wel 227 voorschriften en regels voorgeschoteld.

Niet iedereen ziet het zitten om zich uit de wereld terug te trekken en in een tempel te gaan wonen. Meestal is dit ook niet nodig of zinvol. Zelfs in de tijd van Boeddha waren er voldoende mensen die zijn leer wilde volgen zonder in te treden tot een klooster.

Speciaal voor deze mensen zijn de 227 regels voor monniken teruggebracht naar 5 voorschriften. Mensen die de leer in hun leven als leidraad willen gaan toepassen moeten deze voorschriften aannemen. Wanneer je jezelf voorneemt deze voorschriften te volgen wordt je opgenomen in de gemeenschap van Boeddhisten.

De voorschriften zijn geen dwingende regels waar een staf op staat als ze overtreden worden. Ze worden vooral gezien als leidraad voor het zuiveren van je eigen gedrag. Je houdt dan ook zelf in de gaten dat je de voorschriften naleeft en roept jezelf terug als dat nodig is. De verantwoordelijkheid ligt bij jezelf.

De 5 voorschriften voor ‘leken’ Boeddhisten:

 • Dood geen levende wezens
 • Niets nemen, wat niet gegeven is
 • Geen ongepast seksueel gedrag
 • Spreek de waarheid
 • Gebruik geen verslavende of verdovende middelen

Is meditatie alleen iets voor gelovigen?

Veel religies en geloofsstromingen gebruiken een vorm van meditatie. Bijvoorbeeld in het Christendom worden vormen van meditatie toegepast. Het gebed wordt door velen als een vorm van meditatie gezien. Ook het langzaam en aandachtig lezen van de bijbel, zoals monniken dat doen, kan als meditatie gezien worden.

Maar dat betekent niet dat je een geloof aan moet hangen om te kunnen mediteren. Meditatie is niet specifiek verbonden met een geloof of traditie. Mediteren is een prachtige manier om je stress-level laag te houden. En dat is fijn, voor iedereen. Zeker in onze huidige tijd waarin zoveel van je gevraagd wordt.

Modern mediteren

Moderne meditatie

Waar meditatie vroeger vooral te maken had met religie wordt het tegenwoordig steeds normaler om te mediteren. Het zijn al lang niet meer alleen de ‘geitenwollensokken types’ die mediteren. De zakenman, ambtenaar, docent, je tandarts en de buurvrouw: iedereen kan mediteren.

De moderne meditatie is erop gericht om naar je eigen denkproces te kijken. Uit onderzoek blijkt dat we dagelijks tussen de 60.000 en 80.000 gedachten hebben; en dat worden er steeds meer. Het overgrote deel daarvan zijn gedachten over het verleden en heden, maar een heel klein gedeelte gaat over het nu.
Veel van deze gedachten gaan gepaard met gevoelens als spijt, boosheid, verdriet en angst. Je kunt gemakkelijk in deze gevoelens blijven hangen. Door nuchter naar je gedachten te kijken, zonder erin mee te gaan, voorkom je dat je overweldigd wordt door de gedachten en de bijbehorende gevoelens.

Wat je eigenlijk doet is van een afstandje je gedachten bekijken: zien dat gedachten komen en gaan. Dat gedachten niets zeggen over wie jij wezenlijk bent. En dat geeft rust. Er komt ruimte en stilte in je hoofd, voor het nu.

Mediteren helpt je om je bewust te worden van je gedachten en je aandacht weer terug te brengen naar wie je wezenlijk, diep van binnen bent: onveranderlijk in stilte en rust. Het verleden kan je niet meer veranderen, de toekomst kan je niet vastleggen, het enige dat er is is het Nu

“Het enige moment waar je echt iets kunt doen, echt kunt leven, is in het nu“

Effect van meditatie

Meditatie heeft een meetbaar effect op je lichaam en geest. Al na een cursus van 8 weken is er een duidelijke verandering zichtbaar in het hersengebied dat betrokken is bij stress en cognitie. Zelfs therapeuten passen steeds vaker meditatie toe in hun behandeling om de symptomen van bijvoorbeeld depressie en angststoornissen tegen te gaan.

Enkele effecten die meditatie kunnen hebben:

 • Je voelt minder stress, angst en haast
 • Het voelt alsof je meer tijd hebt
 • Je voelt je kalmer, liefdevoller en gelukkiger
 • Tegenslagen voelen minder zwaar aan
 • Je ontdekt dat je gedachten hebt, in plaats dat jij je gedachten bent
 • Het leven lijkt minder weerstand te geven
 • Je voelt je vrijer en zorgelozer
 • Je leeft meer in het nu

Als we ons ongelukkig voelen is dit vaak een gevolg van negatieve gedachten. We laten ons daarin meeslepen en blijven hangen in deze gevoelens. Zonde, want we zijn niet onze gedachten. We hebben gedachten, heel veel zelfs, maar dat wil niet zeggen dat onze gedachten invloed hebben op wie we zijn en zodoende ons leven moeten bepalen.

Meditatie, wetenschappelijk bewezen

Vele wetenschappers, overal ter wereld, hebben zich beziggehouden met de vraag wat voor effect meditatie nu echt heeft op de mens. Vele onderzoeken en experimenten later liggen de bewijzen op tafel. Meditatie heeft echt een duidelijk aantoonbaar effect op het menselijk welzijn.

Je hersenen in topvorm

Neurologen aan de universiteit van Harvard ontdekte dat mensen al na 8 weken dagelijks mediteren en mindfulness oefeningen doen meer grijze massa in de hersenen kregen. Specifiek in het gedeelte van de hersenen dat je geheugen en emoties regelt. Dit helpt je de dingen in perspectief te laten zien en nieuwe dingen te leren. Meer grijze stof helpt je hersenen informatie te verwerken. Mediteren houdt je hersenen jong!

De hippocampus groeit door regelmatig mediteren. Dit deel van je hersenen helpt je dingen te onthouden. Ook je concentratie wordt beter, je kunt veel beter je focus houden.

Minder vatbaar voor ziekten

Een ander onderzoek wees uit dat al na 8 weken mediteren het immuunsysteem duidelijk meer antistoffen had ontwikkeld tegen virussen. En ontstekingen worden tegengegaan op celniveau.
Het stresshormoon cortisol is aantoonbaar in mindere mate aanwezig bij mensen die regelmatig mediteren. Stress is een veroorzaker van veel ziekten en aandoeningen. Hoe minder stress, hoe beter.

Minder pijn door meditatie

Op hersenscans is duidelijk te zien dat pijn vermindert door mediteren. Al na vier dagen 20 minuten mediteren wordt je pijn duidelijk minder. Ben je al langer met meditatie bezig dan kan je nog sneller en beter resultaat halen.

Je wordt een vrolijker mens

Mediteren maakt je een vrolijker mens. Positieve gevoelens en emoties krijgen de ruimte. Hoe langer je aan meditatie doet, hoe positiever je wordt.
vrolijk door mediterenTherapeuten hebben dit opgepakt en gebruiken regelmatig meditatie in hun behandelingen. De resultaten liegen er niet om. Mediteren kan depressie tot het verleden laten behoren. Door meditatie blijf je minder in je negatieve gedachten hangen en kan je makkelijker uit de negatieve spiraal komen. Ook angsten worden verdreven door meditatie. En als je blijft mediteren komen de angsten ook niet meer terug.

Je krijgt meer compassie voor de mensen om je heen

Hersenscans laten veranderingen in de hersenen zien bij mensen die mediteren. De corticale gebieden worden duidelijk dikker. Deze gebieden regelen het waarnemen, cognitie en de emotionele verwerking. Je voelt je duidelijk meer verbonden met andere mensen. Je compassie, je medeleven groeit.

Minder slaap nodig

Volgens onderzoekers hebben mensen die mediteren minder slaap nodig. Je hersenen hebben de tijd dat je slaapt hard nodig om weer helemaal klaar te zijn voor de volgende dag. Je hoofd wordt tijdens je slaap ‘opgeruimd’ zodat jij de volgende dag weer nieuwe dingen kan leren en topprestaties neer kan zetten. Dat verklaard ook meteen waarom je minder productief bent na een nacht slecht slapen.

Mensen die mediteren kunnen met minder uren slaap net zo goed presteren. Je hersenen krijgen tijdens je meditatie een ‘reset’ waardoor ze weer volop kunnen presteren.

Waarbij kan meditatie helpen?

Meditatie heeft een zeer goede invloed op lichaam en geest. Het kan je op verschillende manieren helpen meer balans in je leven te krijgen. Zeker in een tijd als deze, waarin je elke dag overladen wordt met een overkill aan prikkels, is dat geen overbodige luxe.

Een ontspannen lichaam kan nu eenmaal beter de dag aan. Steeds meer mensen krijgen burn-out klachten doordat er teveel op ze afkomt. Ze krijgen geen tijd meer om alles te verwerken. Het stapelt op en uit zich vroeger of later in lichamelijke klachten. Regelmatig mediteren helpt je om je hoofd opgeruimd te houden.

In het dagelijks leven helpt meditatie je om de dingen om je heen helder te zien. Je maakt hierdoor gemakkelijker beslissingen. Je geheugen en creativiteit zullen verbeteren en je kunt doelmatiger te werk gaan. Daarnaast zal je minder stress ervaren en slaap je beter.

Altijd en overal mediteren

Mediteren kan je altijd en overal doen. Al ga je maar even rustig op een bankje zitten in het park, of op het perron terwijl je op de trein wacht. Je hoeft beslist niet in die ingewikkelde wokkel met je benen te zitten. Er zijn hele makkelijke meditatieoefeningen die je al in 5 tot 10 minuten kunt doen. Dus ook op je werk, om even tot rust te komen en daarna weer vol nieuwe energie verder te gaan.

Wil je uitgebreider mediteren dan kies je een rustige plek, waar je niet gestoord kan worden. En waar je echt even ‘alleen met jezelf’ kunt zijn. Kies bij voorkeur niet een ruimte waar je ook werkt. Je brein associeert deze ruimte met werk en zal direct overstappen in werkmodus.
In principe kan je dus altijd en overal mediteren, alleen dat is al een ontspannende gedachte, toch?

Hoe kan je leren mediteren?

Mediteren kan je leren. Er wordt vaak heel ingewikkeld gedaan over mediteren, maar dat is helemaal niet nodig. Wanneer je echt meer rust in je hoofd en je leven wilt, dan is het eigenlijk een kwestie van gewoon beginnen. Je gaat zitten op een stoel met je wervelkolom recht en je voeten op de vloer, of met gekruiste benen op de grond. Je sluit je ogen en volgt je ademhaling. En iedere keer als je afgeleid wordt door je denken, als je onrust voelt, is dat geen enkel probleem. Heel vriendelijk, zonder oordeel richt je opnieuw je aandacht op je ademhaling.

Toch worstelen veel mensen met vragen over mediteren: we zijn het namelijk helemaal niet meer gewend om stil te zijn.  In het begin kan het dan ook best lastig zijn. Je krijgt al snel het idee dat je het fout doet. Maar er is goed nieuws, er is geen goed of fout; iedereen kan mediteren. Het gaat om wat goed voelt voor jou.

“…als je kan ademen kan je mediteren….”

Begin met simpele meditatieoefeningen. Er zijn diverse technieken die je toe kunt passen. Deze meditatietechnieken helpen je om de rust en stilte in je hoofd te vinden.

Je kan zelfstandig leren mediteren maar er zijn ook diverse meditatie cursussen waar je onder begeleiding kunt leren mediteren. Voordeel hiervan is dat je minder na hoeft te denken tijdens het mediteren. Je hoeft alleen maar te zitten en te luisteren.

Je kunt deelnemen in een meditatiegroep of een online meditatiecursus volgen. Er zijn ook cd’s en apps te krijgen waarmee je begeleide meditaties kunt doen. Bij veel yoga lessen is meditatie een vast onderdeel van de les.

Vormen van meditatie

Er zijn verschillende vormen van meditatie. Er is geen goede of foute manier van mediteren, ieder mens is anders. Het belangrijkste is dat mediteren eenvoudig is, comfortabel en makkelijk uit te voeren. Probeer daarom verschillende meditatievormen uit en kijk welke jou het beste bevalt.

Daarnaast is het natuurlijk fijn als je relatief snel resultaat merkt waardoor je ernaar verlangt het vaker te doen. Verder geldt, alles wat voor jou goed voelt is de juiste vorm van meditatie.

Hier 5 veel gebruikte vormen van meditatie:
• Ademhalingsmeditatie
• Contemplatie meditatie
• Loopmeditatie
• Mantra meditatie
• Mindfulness meditatie

Ademhalingsmeditatie

Meditatievorm 1: Ademhalingsmeditatie

Bij de ademhalingsmeditatie ligt de focus op je ademhaling. Wordt je afgeleid, keer dan weer terug naar je ademhaling. Je hoeft je ademhaling niet te controleren, het enige dat je doet is je aandacht op je ademhaling richten: voelen hoe de adem door je lichaam stroomt.

Deze meditatievorm kan je overal toepassen, meerdere keren per dag als je wilt. Een snel moment van ontspanning inpassen in je drukke werkdag? Sluit je ogen achter je bureau, volg je ademhaling voor een paar minuten en voel de spanning van je afglijden.

De ademhalingsmeditatie is een relatief eenvoudige meditatievorm. Je hebt je ademhaling altijd bij je dus kan je overal en altijd deze vorm van meditatie toepassen. Door je volledig te concentreren op je ademhaling wordt je geest stil en alert.

De adem en psyche zijn nauw met elkaar verbonden. Je komt meer in contact met je lichaam, je geest en je wezenlijke Zijn door je te richten op je ademhaling.
Door op een bepaalde manier te ademen kunnen geblokkeerde spanningen en emoties vrijkomen. Hiervan wordt gebruik gemaakt bij bepaalde vormen van therapie zoals holotropic breathing en transformational breathing.

Meditatievorm 2: Contemplatie meditatie

De contemplatie meditatie komt uit het Tibetaanse Boeddhisme. Je gaat bij deze meditatievorm gericht nadenken over bepaalde thema’s. Dit kunnen diepgaande onderwerpen zijn zoals; vergankelijkheid, onderlinge afhankelijkheid, leegte, compassie of vergeving.

Je gaat niet mee met je ‘normale’ gedachten, die van de hak op de tak springen. Je stuurt je gedachten met volledige aandacht naar diepgang en innerlijke wijsheid. Uiteindelijk zal deze het denken voorbij gaan. Hierdoor ontstaan inzichten, intuïtieve kennis die ervoor zorgt dat je op een heel andere manier naar jezelf en de wereld om je heen gaat kijken.
Contemplatie meditatie geeft een bevrijding in je denken, voelen en reageren.

LoopMeditatie

Meditatievorm 3: Loopmeditatie

Lopen zonder doel, zo kan je deze meditatievorm ook wel omschrijven. We zijn altijd onderweg om ergens anders te zijn. Bij de loopmeditatie ligt de focus op het lopen, in het hier en nu. Je bent heel bewust bezig met hoe je loopt, hoe het voelt om stap voor stap je voeten neer te zetten.

Het enige wat je nodig hebt zijn comfortabele schoenen en een rustige plek om te wandelen. Of, nog beter, wandel op je blote voeten over het strand of het gras. Je kunt deze meditatievorm in principe overal doen waar je maar wilt.

Je begint met stilstaan, maak je lang en haalt een aantal keer diep adem. Voel hoe je staat, hoe je voeten contact maken met de ondergrond. Ga dan pas lopen, op een rustig tempo.
Voel hoe je voeten contact maken, je aandacht blijft bij je voeten. Zij leiden je de weg.

Het gaat er bij de wandel meditatie vooral om het ‘altijd ergens heen te moeten’ los te laten.

De zenmonnik Thich Nhat Hanh zegt hierover:
“Welke handeling is de meest belangrijke in je leven? Een examen halen, een auto kopen, een huis kopen, promoveren? Er zijn zoveel mensen die een examen hebben gehaald of een auto hebben gekocht of die zijn gepromoveerd, maar zij zijn niet in vrede, zij zijn niet tevreden. Dus is het belangrijkste in je leven in vrede te zijn met jezelf en die vrede te delen met anderen. Maar om in vrede te zijn moet je je bewust zijn van je voetstappen. Je voetstap is de belangrijkste handeling.”

Mantra Meditatie

Meditatievorm 4: Mantra meditatie

Bij deze meditatietechniek wordt een woord of geluid steeds weer herhaald. Dit kan onhoorbaar in je hoofd of door het zachtjes uit te spreken. Als je dit een tijdje doet zal je voelen dat je meer alert bent en meer verbonden met je omgeving. Hierdoor kan je een dieper niveau van bewustzijn ervaren.

Een mantra is een geluid dat je steeds weer herhaalt. Het doel is om je gedachten te verhelderen. De mantra kan een hele zin zijn of een enkel woord, die een trillingsniveau heeft die overeenkomt met de universele trilling van bijvoorbeeld liefde of vrede. Een bekend voorbeeld van een mantra is de klank ‘aum of om’.

De mantra meditatie werkt goed voor mensen die het fijner vinden om zich op een woord te concentreren dan op de ademhaling. Het kan natuurlijk ook zijn dat je de stilte niet fijn vindt en houdt van de herhaling van een geluid.

Mindfulness mediteren

Meditatievorm 5: Mindfulness meditatie

Oorspronkelijk komt de mindfulness meditatie uit de Boeddhistische traditie. Het is tegenwoordig de populairste vorm van mediteren in het westen.

Mindfulness laat je als toeschouwer naar je gedachten en gevoelens kijken. Je bent je volledig bewust van je gedachten maar je gaat er niet in mee, hebt er geen oordeel over en gaat ze niet analyseren.
Je begint met het focussen op je ademhaling. Ga daarna naar je lichaam en voel hoe je zit, voel eventuele spanningen en andere gevoelens. Laat gedachten gewoon komen, kijk ernaar en laat ze weer gaan. Je houdt hierbij een neutrale positie. Je gedachten zijn er, jij bent niet je gedachten.

Minfulness meditatie helpt je de dingen te zien voor wat ze zijn, zonder daar jouw beschrijving en gevoelens aan te koppelen.

Meditatie als deel van je dagelijks leven, 5 tips

Regelmatig even mediteren geeft je een rustpuntje in de dag. Even tijd voor jezelf in plaats van mee blijven rennen in de gekkigheid van het leven. Mediteren een vaste plek geven in je leven houdt je kalm, in balans en gefocust.

Door meditatie een deel van je leven te maken zal het je steeds makkelijker af gaan.

Misschien denk je nu ”waar moet ik de tijd vandaan halen, ik heb het al zo druk?!”. Daarom hier 5 tips hoe je meditatie in je dagelijks leven inpast. Als je er eenmaal aan gewend bent wordt het vanzelf een deel van je dagelijks leven.

Tip 1: Hou het klein

Tijd voor meditatie
Elke dag een uur vrijhouden voor meditatie is nogal een impact en niet realistisch. Voor sommige mensen helpt het om een afspraak met zichzelf te maken. Blok een aantal dagen in de week 10 minuten in je agenda om te mediteren. Echt niet langer, anders ga je mediteren associëren met een grote tijdsinvestering en dan haak je sneller af. Dit is in het begin vaak een goede methode.
Je kunt je ook laten leiden door je verlangen naar rust. Wanneer je voelt dat je onrustig wordt of zin hebt in een moment voor jezelf, sluit je je ogen.

Tip 2: Ga gemakkelijk zitten

zittend mediterenHet is absoluut niet nodig om met je benen in die ingewikkelde wokkel op een matje te gaan zitten. Je kunt gewoon aan de keukentafel gaan zitten. Als je wel gemakkelijk met je benen gekruist zit, dan kan dat natuurlijk ook. Maar laat het zitten niet een belemmering worden om te mediteren.

Welke vorm je ook kiest, zorg ervoor dat je wervelkolom recht is; dus ga niet hangen. Het is niet de bedoeling dat je gaat liggen als je mediteert, want dan ben je meer aan het ontspannen.

Wanneer je door pijn of lichamelijk ongemak niet kunt zitten, dan is liggen prima. Je leest hier meer over in mijn blog: “Liggend mediteren lijkt heerlijk ontspannen. Maar is het nou wel de bedoeling?”

Tip 3: Volg je ademhaling

Een heel gemakkelijke manier om te mediteren is het volgen van je ademhaling. Je voelt hoe je inademt en je voelt hoe je uitademt. Je volgt je inademing en je volgt je uitademing. Waarschijnlijk zul je onmiddellijk ontdekken dat je gedachten alle kanten op schieten. Dat is geen enkel probleem.
Het denken is ervoor bedoeld om te denken. Maar, in plaats van mee te gaan met het denken, keer je zonder oordeel terug naar je ademhaling.
Geef jezelf niet op je kop omdat je je laat afleiden, of omdat het ‘niet lukt’. Steeds weer, heel vriendelijk, keer je terug naar je ademhaling.

Tip 4: Verwacht niets

Veel mensen gaan mediteren met de verwachting dat hun hoofd stil wordt, dat hun denken stopt. Dat is niet zo. Als je mediteert ga je als het ware “kijken” naar je gedachten. Je ziet dat je denkt. Soms is het denken rustig. Soms, of eigenlijk best vaak, is het onrustig. En dat maakt niets uit.

Vergelijk het met een rivier. Het denken is de rivier. Soms kabbelt de rivier rustig door, soms kolkt de rivier en stijgt buiten zijn oevers. Jij staat op de brug en kijkt ernaar. De rivier doet wat hij wil, jij hoeft er niets mee.

Je kunt het denken niet stoppen, net als je een rivier niet kunt stoppen, en dat is ook helemaal niet de bedoeling.

Tip 5: Zoek begeleiding

Je hebt al bedacht waarom je graag wilt mediteren. Het wordt nog makkelijker als je daarbij ondersteuning en inspiratie zoekt. Het is fijn als er iemand is die je als het ware ‘door de meditatie heen praat’, zodat je weet wat je aan het doen bent. Daar kun je ook terecht met alle vragen die er bij je naar boven komen.

Hiervoor is een professionele begeleiding onmisbaar. Je kunt bij jou in de buurt kijken of er meditatie lessen gegeven worden. Vaak worden er in yogascholen meditatielessen gegeven.
Je kunt ook online begeleide meditaties zoeken of een online meditatie cursus volgen.

Kijk bijvoorbeeld eens bij mijn gratis meditatie video’s en MP3’s.

Waarom zou jij gaan mediteren?

Je weet nu een stuk meer over meditatie, wat het is en wat het voor je kan doen. Bij mensen die mediteren is een structurele verandering in de hersenen te zien. Er is een verschuiving van negatieve naar positieve emoties, meer innerlijke rust, plezier en tevredenheid.

In ons jachtige bestaan, vol prikkels, is het een mooie tegenhanger. Mediteren geeft je de ontspanning die je nodig hebt.

Mediteren is een liefdevolle ontmoeting met de realiteit – Thick Nath Han

Mijn enthousiasme voor meditatie deel ik graag met jou. Heb je vragen, aarzel niet en neem contact met mij op. Ik help je graag!

Speciaal voor jou heb ik verschillende meditatie cursussen samengesteld. Bijvoorbeeld om je beter in slaap te laten vallen, langer te laten slapen en eindelijk weer eens uitgerust wakker te worden. Maar ook om je stap voor stap te leren mediteren.
En wil je echt op een structurele en verdiepende manier met meditatie bezig zijn dan nodig ik je graag uit op mijn ledensite “Meditatie Monkeys”.

Welk meditatie programma past het beste bij jou?

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies