arrow_drop_up arrow_drop_down

Wat zijn jouw overtuigingen?

Al op heel jonge leeftijd maken kinderen dingen mee die invloed hebben op hun nog beïnvloedbare geest. Als je jong bent heb je alleen nog maar jezelf als referentiekader.

Daarom interpreteer je wat er gebeurt in de wereld om je heen als een oordeel over jezelf. Bijvoorbeeld: wanneer je ouders tegen je te zeggen ”jij maakt me zo gelukkig”, dan gaf jij jezelf logischerwijze de boodschap dat het op de een of andere manier jouw fout was wanneer ze NIET gelukkig waren.

Beperkende kernovertuigingen

Gisteren nog maakte jij ze gelukkig en nu zijn ze ongelukkig en daar ben jij op de een of andere manier verantwoordelijk voor. Zo heeft ieder mens beperkende kernovertuigingen over zichzelf gemaakt: “ik ben niet goed genoeg”, “er is iets mis met mij”, “ik ben slecht en schuldig”.

Je geest of mind veranderen

Het zijn juist deze overtuigingen die jouw leven bepalen.  Alles in je leven is het resultaat van je gedachten en je gedachten zijn gekozen door je overtuigingen. Dat betekent dus dat wanneer jij een ander resultaat wilt –een andere, gelukkiger werkelijkheid – je jouw geest, “mind” moet veranderen. Je moet anders gaan denken over wie jij denkt dat je bent, wat volgens jou de waarheid is over jezelf.

Je bent geen onveranderbaar karakter

Met andere woorden, wat jij gelooft dat je bent, is slechts een verzameling overtuigingen. Jij hebt dus geen onveranderbaar “karakter”, jij hebt geen “persoonlijkheid “ of “eigenschappen”; het zijn slechts verzamelingen van kernovertuigingen. Jij bent niet lui, aantrekkelijk, alcoholisch of twistziek…. Jij denkt slechts dat je zo bent en je zult je ook overeenkomstig gedragen om de overtuigingen over jezelf te bevestigen.

Alle conflicten, onenigheden en irritaties die je ervaart komen voort uit deze overtuigingen. Ze zijn allemaal het gevolg van wie jij denkt dat je bent.

Door meditatie naar juiste overtuigingen

Als je met meer rust, vrijheid en geluk in het leven wilt staan, dan is het dus belangrijk om te kijken naar jouw kernovertuigingen. Door te mediteren kun je je aandacht verschuiven van je belemmerende gedachten naar wie je daadwerkelijk bent: volmaakt en stralend.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies