arrow_drop_up arrow_drop_down

Omgaan met lijden: hoe doe je dat?

Soms lijkt het wel of we Pasen alleen maar associëren met vrije dagen van werk en school, paasontbijt, (chocolade)eitjes en paashazen. Maar was is eigenlijk de oorspronkelijke betekenis van Pasen en hoe kan het vieren van het Paasfeest een aanleiding zijn om op een andere manier naar ‘lijden‘ kijken.

Wat vieren we met Pasen

Pasen is een feest in de lente. Het is een feest dat in het christendom wordt gevierd dat Jezus is opgestaan uit de dood. Op Goede Vrijdag, de vrijdag voor Pasen, herdenken christenen het lijden en de kruisdood van Jezus en met Pasen vieren zij zijn opstanding -verrijzenis- uit de dood. Pasen behoort daarmee tot de traditie van de zoenoffers, die draaien om de noodzaak van de dood voor het leven, de verzoening met het goddelijke en de spirituele ontwikkeling van de eigen ziel door beproeving.

 

 Paasfeest in Nederland

Hier in Nederland en andere landen met een Germaanse oorsprong is het christelijke feest gecombineerd met het Germaanse Ostara-feest. Ostara is de godin van de dageraad (nieuwe dag), het (nieuwe) leven en de vruchtbaarheid. Het Engelse woord voor Pasen is … Easter . Pasen in het Duits heet … Ostern. De zon komt op (hier begint de nieuwe dag) in het … oosten. Het feest was bedoeld om de winter te verjagen en te vieren dat de zon (het licht) terugkwam en de natuur weer opnieuw tot leven kwam.

 

Lijden lijkt onontkoombaar!

Tijdens de Paasdagen staat het lijden en de opstanding van Jezus centraal. Het ‘lijden’ van mensen en vooral het waarom van het lijden is ook in andere spirituele tradities een belangrijk onderwerp. Iedereen hoopt op een gelukkig leven met zo min mogelijk problemen, pijn en lijden. Maar hoe goed wij ons ook best doen in het leven en hoe goed wij als mens ook proberen te zijn en te leven: pijn en lijden lijken onontkoombaar. We verliezen dierbaren, we groeien uit elkaar met onze geliefden, we ervaren verdriet in vriendschappen. We voelen ons alleen en in de steek gelaten.

 Mijn ervaring met lijden.

omgaan met lijdenNet als ieder ander mens heb ik heel wat lijden in mijn leven meegemaakt. Mijn eerste reactie op lijden is verzet. Ik wil geen verdriet of pijn en doe van alles en nog wat om aan het lijden te ontsnappen. Toen ik bijvoorbeeld net gescheiden was, leek mijn droom van een gelukkig gezin in duigen te vallen. Ik wilde niet uit elkaar, ik wilde niet alleen zijn, ik wilde niet bedrogen zijn. De pijn leek onoverkomelijk.

Toch besloot ik naar de pijn te kijken, want als ik één ding nog minder graag wilde dan alleen zijn, is het jaren later nog verbitterd zijn over ‘wat me was aangedaan”. Ik wilde geen slachtoffer zijn.

Ik bracht zoveel mogelijk tijd in stilte door en nodigde de pijn in deze stilte uit. Ik keek naar de beelden, naar het verdriet, naar alles wat mij met wanhoop vervulde. Ik “droeg” als het ware de pijn. Met heel mijn hart, liefde en aandacht was ik bij de pijn; ik bracht de pijn naar het licht. En toen gebeurde er iets wonderlijks: er kwam een enorme zachtheid in mij. Ik kon weer met liefde terugkijken op de prachtige periode dat we een gezin vormden.

 

 

lijden en lerenLijden en mediteren

Door te mediteren heb ik geleerd om naar mijn gedachten te kijken. Wanneer ik me gevangen voel in het lijden, GELOOF ik mijn gedachten. Gedachten over dat ik niet gelukkig ben, dat ik niet goed genoeg ben, dat mij verdriet wordt aangedaan. Ik ga dan als het ware mee in het verhaal van het denken.

Wanneer ik mediteer KIJK ik naar mijn gedachten. Ik zie dat het een verhaal is waar ik in in mee kan gaan. Maar ik heb ook de mogelijkheid om me niet te verbinden met het verhaal van het denken, maar me te verbinden met wie ik daadwerkelijk ben: onveranderlijk in rust en vrede. De bevrijding die dit met zich meebrengt is een prachtig wonder. Terugkijkend kan ik zeggen dat juist door het aanvaarden van het verdriet over mijn scheiding, ik me als het ware bevrijd voel.

Veel gelezen artikelen.

 

Gratis meditatievideo’s

Wil jij ook ervaren wat mediteren voor je kan betekenen? Ik heb een aantal gratis meditatievideo’s voor je klaarstaan.

 

Gratis meditatie video's downloaden?

 

Over de schrijver
Trudy
Inge
Door

Inge

op 14 April 2017

dank je wel Trudy!

Monique
Door

Monique

op 14 April 2017

Hallo Inge, Ik las jou stukje en herkende zeker het Lijden! OOk dat je het beter niet kunt bevechten, maar het omarmen en er doorheen moet gaan! Zelf ben ik erg geïnteresseerd in het sjamanisme en bij de sjamanen is het ook zo, dat je als sjamaan, het lijden en sterven ook moet kennen. Zo mooi dat je Pasen als transformatie hierbij haalt! Jezus kent dit ook, heeft het allemaal gedaan en meegemaakt! Dat vind ik het mooie, en zou best ook interessant zijn om te kijken hoe dit bij andere religieuzen en levenswijzen is...... In ieder geval bedankt voor jou stukje en we zien elkaar snel! Namasté, Monique.

Inge
Door

Inge

op 15 April 2017

Hai Monique, wat een mooie reactie. Fijne paasdagen en tot snel!

Mirjam Vredeveld
Door

Mirjam Vredeveld

op 15 April 2017

Had al wat "stille" paasdagen gepland en jouw stuk past daar helemaal bij, dank je wel.

Inge
Door

Inge

op 15 April 2017

Dank je wel. Mooie stille Paasdagen toegewenst.

Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies