arrow_drop_up arrow_drop_down

Ontspannen genieten op vakantie... 7 tips

Ontspannen vakantie vieren? … kijk jij er ook zo naar uit? Lekker alle tijd om tot rust te komen na een jaar hard werken! Fantasieën over eindeloos niets doen, groene zonnige weiden, bloten benen en wapperende haren!

vakantie stress

De realiteit is weerbarstig.

Jaren geleden gingen wij met het gezin kamperen in de Elzas (ja, je voelt ‘m al aankomen). We waren er allemaal echt aan toe. Wij hard gewerkt en de kinderen ook een druk programma en allebei over. De heenreis was super gezellig: twee zingende kinderen op de achterbank, knus boterhammetjes eten langs de kant van de weg en geen file.

Eenmaal aangekomen bleek de camping wel héél primitief. De wc’s waren ver weg en vies, slechts 1 uur ’s ochtends en 1 uur ’s avonds warm water en geen “overige” faciliteiten. Niet getreurd. Snel onze tent en het tentje van de kinderen opgezet: ze waren immers al heel groot (11 en 10) dus konden in een eigen tent. Het weer was niet geweldig: de wolken werden donkerder en zwaarder.  Een paar uur later plensde het van de regen. Even een tegenvaller, maar lekker warm in de slaapzak en vroeg naar bed. We waren toch allemaal moe.

Midden in de nacht werden we wakker geroepen door de kinderen: “mam, onze bedjes zijn helemaal nat en nu wordt het zo koud”. Oeps, vergeten om na het plassen de tent weer dicht te ritsen. Kleddernatte, koude slaapzakken, luchtbedden en kinderen. Dus allebei bij ons in bed. Het werd de dagen erna niet meer droog en slaapzakken drogen sowieso al moeilijk. Er was op de camping niets te doen, er was geen verwarmde ruimte, geen wasmachine, geen spelvoorzieningen voor de kinderen. We waren nat, koud en moe en konden elkaar en de zich vervelende kinderen wel achter het behang plakken. De spanningen hoopten zich op; was dit nou de vakantie waar we zo naar uit hadden gekeken?

mediteren op vakantie

We waren gewoon te moe om helder na te denken. Want de oplossing beet natuurlijk in onze neus. De hele kledderboel inpakken en afreizen naar het zuiden waar alles binnen een paar uur droog is. Dat hebben we alsnog gedaan maar het duurde nog een aantal dagen voor we echt waren geland, voor we ons echt op ons boek konden concentreren, voor we genoten van de buitenlucht en lekker konden slapen. En vooral voor we konden genieten van elkaar en van de kinderen.

Waarom rust tijdens je vakantie niet vanzelfsprekend is

vakantie ontspannenBovenstaande anecdote doet het heel goed op verjaardagsborrels. Maar het maakt ook een aantal dingen duidelijk.

  • je stelt het ‘rust ervaren’ uit tot tijdens de vakantie in plaats van dat je rust inbouwt gedurende het hele  jaar
  • je bereikt snel het kookpunt wanneer je  uit je vertrouwde omgeving bent en dingen tegenzitten.
  • juist als je rust neemt ervaar je hoe onrustig je eigenlijk bent.
  • je zoekt de het ‘tot rust komen’ buiten jezelf in plaats van binnen jezelf.

​Je kunt een aantal zaken van te voren regelen om te zorgen voor een vakantie waarin je ook echt uitrust en kunt genieten. En een paar liggen natuurlijk wel heel erg voor de hand. Zoals het van te voren goed kijken naar wat voor een camping je gaat, naar een gebied gaan waar zon min of meer gegarandeerd is, goede voorbereidingen treffen etc (waren we echt zo gestresst dat we zelfs dat niet bedachten?). Heel belangrijk, maar dat zijn niet de tips die ik je in dit blog wil geven. Onderstaande  zeven tips hebben betrekking op innerlijke rust.

Zeven tips voor een werkelijk ontspannen vakantie.

Tip 1

Maak een lijstje van dingen waar je rustig van wordt; wat heb jij nodig om de rust in jezelf te hervinden. Bijvoorbeeld een wandeling, een puzzle maken, langs de kant van een rivier zitten… het maakt niet uit. Maak tijd voor deze rustmomenten, zodat het niet alleen bij opschrijven blijft, maar je ze ook echt gaat doen.

Tip 2

Gebruik je zintuigen. Kijk naar je omgeving, zie de kleuren van het gras, hoor hoe de wind waait, de vogels fluiten, voel het briesje op je gezicht, ruik de zee…Waar je ook bent, geniet met al je zintuigen van de omgeving.

uitgerust vakantieTip 3

Maak tijd voor niets doen. Zoek een plekje op waar je lekker zit, een luie stoel of een hangmat en spendeer wat tijd voor jezelf.. helemaal alleen. Maak afspraken met je reisgenoot om afwisselend even alleen te kunnen zijn. Ga dan niet shoppen of andere drukke dingen doen, gewoon even helemaal niets.

Tip 4

Zorg voor beweging. Leuke dingen om (samen met de kinderen) te doen, zwemmen, roeien, kanoën, klimmen, spelen, zandkastelen bouwen. Het maakt niet uit. Maar zorg dat je niet 3 weken alleen maar lui bent.

Tip 5

Check maximaal 2 maal per dag (’s ochtends en ’s avonds) je telefoon en/of computer. Of liefst nog minder. Het thuisfront en zeker je werk, kan best even zonder je.

Tip 6

Kies een mantra of een mooie zin die je inspireert; bijvoorbeeld “ik laat mij leiden door liefde”, of “ik kies voor geluk in plaats van gelijk” . Op momenten dat het even tegenzit kan je hier veel steun aan hebben.

Tip 7

 

De aller-aller belangrijkste. Begin de dag met mediteren. Als je nooit eerder hebt gemediteerd is dit het ideale moment; je hebt immers alle tijd aan jezelf. Zodra je wakker bent drink je een glas water, poets je je tanden en ga je zitten. Het maakt niet uit waar je gaat zitten, zolang je wervelkolom maar recht is (leun niet tegen de rugleuning). Adem rustig in en uit.

 

Gratis meditatie

Wil jij ook op vakantie (beginnen met) mediteren? Ik heb een heerlijke GRATIS meditatie voor je klaar staan.

 

Gratis meditatie video's downloaden?

 

Over de schrijver
Vera Pot
Door

Vera Pot

op 18 July 2017

Wat een prachtfoto!!!

Inge
Door

Inge

op 19 July 2017

dank je wel Vera. Ik vind hem ook heel mooi

Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies