Leer mediteren met deze gratis video's!
Direct downloaden

Page content

article content

Kunnen mannen beter mediteren dan vrouwen?

Onlangs had ik een vriendin op bezoek die, net als ik, yogadocent is. Zij vertelde dat zij haar lessen wel eens met een meditatie afsluit en dat het haar opvalt dat mannen “makkelijker” lijken te kunnen mediteren dan vrouwen. Zij vroeg mij of ik die ervaring ook had.

the nothing boxIk begreep wel waar ze het over heeft. Vragen als: “ik krijg mijn gedachten niet stil” komen nooit van mannen (en nog even voor de zekerheid: dat hoeft dus helemaal niet). Ook vragen over fantasieën , kleuren, terugkerende beelden, to do lijstjes etc… Ze komen regelmatig voor, maar ze komen nooit van mannen.

Het lijkt alsof het mannen geen moeite kost

mediteren mannen makkelijker dan vrouwenMannen lijken wel natuurtalenten. Ze gaan zitten en focussen zich volledig op hun ademhaling of een ander “anker”.  Het lijkt alsof het hen geen enkele moeite kost om naar hun gedachten te kijken…..

Ik denk aan een video van Mark Gungor The Nothing Box die ik laatst van een vriend kreeg. De hersenen van mannen worden in deze video vergeleken met de hersenen van vrouwen. Mannen, zo wil het verhaal, hebben in hun hoofd allemaal verschillende doosjes. Een doosje voor auto’s, een doosje voor het werk, een doosje voor de kinderen en zo voorts. En er is GEEN ENKELE relatie tussen deze verschillende doosjes. Bovenal hebben mannen nog een heel speciaal doosje… het NIETS doosje (the nothing box); in dit doosje zit helemaal niets. Daar kunnen ze eindeloos mee bezig zijn… met helemaal niets.

Netwerk van gedachten, ideeën en beelden

Vrouwen daarentegen hebben in hun hoofd een netwerk van gedachten, ideeën, beelden, herinneringen etc. En deze gedachten etc. hebben allemaal een connectie met elkaar. Alles heeft met alles te maken en één onderwerp leidt onlosmakelijk tot een hoeveelheid aan associaties.

Dit hilarische filmpje zou de stelling ondersteunden dat mannen makkelijker kunnen mediteren dan vrouwen. Ze kunnen zich namelijk heel goed focussen op één ding. Hun gedachten gaan niet met hen op de loop. Focussen op de ademhaling? Ok, dan is er alleen maar ademhaling. Focussen op een mantra? Ok, dan is er alleen de mantra.

maarrrrrrrr………..

Mediteren is geen doel op zich. Door te mediteren leer je om je niet te verbinden met je gedachten maar met je Zelf: dat deel van jou dat onveranderlijk rust, vrede en licht is. De kunst is om deze verbinding met wie je werkelijk bent overal te ervaren; waar je ook bent. Je kijkt dan als het ware vanaf een afstand naar wat er gebeurt terwijl je je verbindt met de onveranderlijke rust en stilte in jezelf.

En dat kunnen mannen dan weer niet he. Want daarvoor moet je flexibel zijn; moet je verschillende verbindingen kunnen leggen en daar is het mannenhoofd nou weer net niet voor gemaakt.

the nothing box

Comment Section

0 reacties op “Kunnen mannen beter mediteren dan vrouwen?

Plaats een reactie


*