arrow_drop_up arrow_drop_down
6 december 2016 

Wat is mediteren?

Wat is mediteren eigenlijk? Alhoewel mediteren de laatste tijd erg populair is geworden, zijn er maar weinig mensen die echt weten wat mediteren is. De populariteit van mediteren is denk ik wel een indicatie dat veel mensen op zoek zijn naar rust en vrede in zichzelf. Het gaat bij mediteren dus kennelijk om het verleggen van de aandacht van buiten jezelf (de ander, de wereld) naar binnen jezelf. Maar wat doe je dan precies als je aan het mediteren bent?

Je denken en je Zelf

mediteren: wat is dat?Wanneer je je aandacht naar binnen brengt, merk je al heel snel hoe druk het in je hoofd is. De beloofde stilte (want dat is wat veel mensen graag willen bereiken) lijkt ver te zoeken. Al snel zit je met je gedachten in allerlei ToDo lijstjes, gedoe met anderen, ergernissen of mooie dingen; het ene verhaal na het andere. Je valt dan helemaal samen met je gedachten, jij en je denken lijken één. Je kunt de gedachten zien als een eindeloze trein en je stap in en rijdt mee. En juist van dat denken hebben we het meest last. We denken van alles en nog wat over van alles en nog wat. En onze gedachten voeden onze emoties; we voelen onszelf schuldig, moe, verdrietig, in de steek gelaten.

Maar kennelijk is er iets in jou dat WEET dat je denkt. Dat is natuurlijk heel interessant want wanneer jij weet dat je denkt, ben je dus kennelijk niet het denken. Dat iets dat zich bewust is van het feit dat je denkt, is jouw wezenlijke Zelf. Dat is wat jij werkelijk bent. Dit Zelf wordt ook wel de Waarnemer genoemd, omdat het je gedachten/gevoelens/de wereld om je heen kan waarnemen. En dit ware Zelf is onveranderlijk in rust en vrede. Je hoeft dus eigenlijk niets te DOEN om in rust en vrede te zijn. De rust en vrede zijn er altijd.

Is mediteren stoppen met denken?

Het lijkt dan voor de hand te liggen om te stoppen met denken om bij die rust en vrede te komen. Maar dat werkt niet. Net zoals het hart is bedoeld om te kloppen, het bloed bedoeld is om te stromen, is het denken bedoeld om te denken.

Je kunt het denken/het ego wel zien als een verwend kind, het vraagt de hele dag om aandacht. En, net als bij een verwend kind, als je meegaat in het gejengel, ben je voor je het weet in enorme stress verzeild en dat houdt niet op. Steeds weer verzint het verwende kind een nieuw verhaal, gedoe.

Wat, net als bij een verwend kind, het beste werkt is warm en liefdevol blijven maar niet meegaan in het verhaal.Je bent je dus bewust van de aandacht die je denken vraagt, maar je stapt niet in de trein; je gaat niet mee in het verhaal.

Wat doe je dan wel?

mediteren

Wanneer je gaat zitten om te mediteren richt je je aandacht op iets anders dan het denken. Bijvoorbeeld op de ademhaling, een mantra (een woord dat je steeds herhaalt), tellen… wat dan ook. We noemen dit de focus van de meditatie. Ondertussen merk je natuurlijk zodra je je ogen dicht doet dat je direct aan het denken slaat. En in plaats van mee te gaan in het denken, in plaats van in de trein stappen, breng je je aandacht heel vriendelijk en mild terug naar de focus van de meditatie: bijvoorbeeld de ademhaling. Iedere keer opnieuw, misschien wel 110 x in een minuut, ga je niet mee met het denken, maar keer je liefdevol terug naar je ademhaling. Je veroordeelt het denken niet; je gaat er alleen niet in mee. Je laat de gedachten gewoon voor wat ze zijn… betekenisloos gedoe.

Het magische moment

Dit liefdevol terugkeren naar de focus van de meditatie noem ik het magische moment. Iedere keer weer oefen je in zacht zijn voor jezelf, in geduld met jezelf, in compassie voor de verleiding om met het denken mee te gaan en het toch niet te doen. Je oefent in niet-oordelen; noch over jezelf noch over de wereld. Hoe meer je denkt, hoe beter. Hoe vaker je immers de kans hebt om te oefenen met zacht zijn voor jezelf. En ineens wordt dat vervelende denken een uitnodiging om zacht voor jezelf te zijn, wat een cadeau!

Wat is mediteren?

Mediteren is dus de aandacht naar binnen brengen, zien dat je denkt, daar geen oordeel over hebben maar liefdevol terugkeren naar de focus van de meditatie, bijvoorbeeld de ademhaling. En dan gebeurt er ineens iets prachtigs. In plaats van samen te vallen met je gedachten en ze te geloven, verbind je je met je wezenlijke kern; met dat wat je daadwerkelijk bent. Je voelt je licht en vrij en warm. Alsof je straalt aan alle kanten en geen lichaam meer bent. Je voelt je alsof alles samenvalt, geuren, kleuren, horen, zien, voelen… je bent volledig in het nu, en totaal bevrijdt!

Mediteren is dus niet een staat van iets doen, maar een staat van gewaar zijn. En we kunnen in deze staat zijn onafhankelijk van wat we op dat moment aan het doen zijn. Een huisschilder kan in meditatie zijn terwijl hij aan het werk is, terwijl een iemand anders een jaar in de perfecte lotushouding op de top van een berg zit en toch deze staat van zijn niet bereikt

Veel gelezen artikelen.

Gratis meditatievideo’s

Wil jij ook ervaren wat mediteren voor je kan betekenen? Ik heb een aantal gratis meditatievideo’s voor je klaarstaan.

 

Gratis meditatie video's downloaden?

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies